Za lepo zelenico, ki vam jo bodo zavidali sosedje: kako pravilno pokositi travo?

Za lepo zelenico, ki vam jo bodo zavidali sosedje: kako pravilno pokositi travo?

Je sosedova trava bolj zelena od vaše? Ne veste, kako bi pokosili svojo zelenico, da bi bila zdrava, odporna na sušo in dovolj debela, da bi lahko izrinila plevel? Košnja trave se zdi preprosto opravilo, a če se ga ne lotimo pravilno, bo naša trata le s težavo preživela.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo to pomlad in poletje prišli prav pri urejanju vaše trate. Preden se lotite prebiranja, si zapomnite, da je treba vedno kositi postopoma. Z vsakim košenjem odstranite največ eno tretjino travne bilke.

Kdaj pričeti kositi?

Ustrezno nastavite višino reza, da bo trava zdrava in lepa. Vir: pixabay.com

Ustrezno nastavite višino reza, da bo trava zdrava in lepa. Vir: pixabay.com

S košnjo začnite, ko na novo posejana trava doseže višino pet do sedem centimetrov. Višino košnje nato postopoma spuščajte do treh centimetrov. Nekajkrat kosite na tej višini, nato pa višino ali spustite ali zvišajte na tisto, ki ste si jo izbrali. Najnižja višina košnje je 1,8 centimetra. V spomladanskem času je priporočljivo travo kositi do višine dveh do štirih centimetrov ali na višino petih centimetrov. Travo lahko kosite večkrat tedensko.

Nastavite višino košnje

Skozi sezono spreminjajte višino košnje. V poletnem času nastavite višino reza na kosilnici višje, tako da bo trava zrasla daljša. Zemlja bo tako dobro zasenčena, zato na njej ne bo rasel plevel, pa tudi manj vode bo izgubila. Višja trava razvije globlje korenine in zato bolje preživi sušna obdobja. Pozno jeseni, tik pred začetkom zime, travo pokosite nižje, vendar je ne pobrijte do zemlje. Če bi pustili previsoke bilke, bi se začele polegati po tleh in gniti, postale bi tudi bolj podvržene boleznim. S košenjem prenehajte po prvi zmrzali in ne hodite po zamrznjeni travi, saj bi se bilke odlomile, kar je odlična podlaga za nastanek bolezni.

Nikar ne skalpirajte

Trave ne pokosite prenizko. Vir: askmen.com

Trave nikar ne pokosite prenizko. Vir: askmen.com

Skalpiranje ali odrez trave do zemlje je zelo škodljivo, saj v tem primeru močno poškodujemo koreninski sestav trave. Taka trava je izjemno občutljiva na okužbe, bolezni in visoke temperature ter je slabe kakovosti in redka. Redko travo spremlja izpostavljena zemlja, kar pa je najboljši recept za razrast plevela.

Nabrusite nože

Da bi pri vsaki košnji dosegli kar najboljši rezultat, poskrbite za to, da bo rezilo kosilnice vedno ostro. Če je topo, bo potrgalo in scefralo travo, ki bo tako neenakomerno pokošena. Nastale bodo luknje v travi, ki na stežaj odprejo vrata škodljivcem in boleznim. Tako pokošen travnik postane belkaste ali rjavkaste barve, posamezne bilke pa začnejo odmirati. Nož na kosilnici nabrusite vsaj nekajkrat med sezono košnje. Izogibajte se košenju na površinah, prekritih z vejami ali kamni, saj se rezilo lahko poškoduje ali otopi. Vedno imejte na zalogi dodatno rezilo.

Spreminjajte smer košnje

Kosite v več različnih smereh. Vir: pixabay.com

Kosite v več različnih smereh. Vir: pixabay.com

Izogibajte se košenju trave v enaki smeri ali vzorcu, saj s tem tvegate poškodbo zemlje, manj zdravo travo in razrast plevela. Kosite najprej navzgor in navzdol, nato pa še počez in nazaj.

Košnja v senci

Vas zanima, kakšna je skrivnost košnje trave v senci, da je kljub pomanjkanju sonca zdrava in lepa? Takšno zelenico kosite z višje nastavljenim rezom na kosilnici. Daljše travnate bilke imajo namreč na voljo večjo površino za izvajanje fotosinteze.

Kosite, ko je trava suha

Idealno je, da se lotite košnje takrat, ko je trava suha. Košenje vlažne trave sicer ni škodljivo, vendar vseeno ne prinese najboljših rezultatov. Vlažna trava napolni in zabaše kosilnico, ki zato ustvari neenakomeren rez. Če je košnja nujna, a je trava vlažna, popršite spodnjo stran kosilnice s silikonskim razpršilom – s tem preprečite travi, da bi se lepila nanjo. Rezilo kosilnice mora biti ostro, saj bi v tem primeru potrgalo travo iz zemlje.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Greensocks