Kako preprečiti škodo na vrtu zaradi koloradskega hrošča

Kako preprečiti škodo na vrtu zaradi koloradskega hrošča

Imate radi krompir? Niste edini! Tudi koloradski hrošč ga naravnost obožuje. No, ne ravno kuhanega, temveč njegove liste, ki jih pridno zoba in uničuje naš pridelek. Ta rumeno-črna, centimeter dolga žuželka je nočna mora vsakega vrtičkarja, saj spada med najbolj razširjene škodljivce krompirja.

Mladi koloradski hrošči takoj začnejo s parjenjem, zato lahko na posameznem vrtu živijo tudi po tri njihove generacije. Če se na grmu krompirja nahaja od deset do dvanajst ličink koloradskega hrošča, se bo naš pridelek zmanjšal kar za desetino!

Listi krompirja so prava pojedina za koloradskega hrošča. Vir: bonnieplants.com

Listi krompirja so prava pojedina za koloradskega hrošča. Vir: bonnieplants.com

Kdaj koloradski hrošč najbolj škodi rastlini?

Največja škoda na rastlini nastane, če hrošč uničuje njene liste v času oblikovanja gomoljev. V kasnejši fazi, pa tudi neposredno pred izkopom krompirja, škoda zaradi uničevanja ne bo tako velika. Uničevanje pred začetkom cvetenja je nevarnejše kot po njem.

Proti temu škodljivcu se lahko sicer borimo z insekticidi, a nanje koloradski hrošč pogosto postane odporen. Kaj lahko sploh naredimo, da preprečimo škodo in zaščitimo svoj pridelek?

Skopljite jarke

Škodljivci se izležejo na tleh in nato lezejo do krompirja. Njihovo namero, da bi prišli do vašega pridelka, lahko zatrete tako, da skopljete do pol metra globoke jarke in jih prekrijete s plastično folijo – hrošči se bodo ujeli vanje. Vašo taktiko lahko še nadgradite: krompir vsako leto gojite na nekoliko spremenjeni lokaciji, med staro in novo gredo pa pripravite past v obliki jarka, v katerega se bodo ujeli hrošči, ki se bodo podali na pot od stare proti novi gredi.

Koloradske hrošče lahko odstranite tudi s pobiranjem, kar bo močno pripomoglo k znižanju njihovega razmnoževanja. Obe našteti metodi sodita med bolj učinkovite.

Izvleček koprive

Izvleček koprive bo odgnal koloradskega hrošča. Vir: nutrihealthline.com

Izvleček koprive bo odgnal koloradskega hrošča. Vir: nutrihealthline.com

Koloradskega hrošča lahko na povsem naraven način odženete tako, da krompirjeve liste poškropite z izvlečkom koprive ter hkrati posipate zemljo s kameno moko.

Kako pripraviti izvleček koprive? Kilogram te rastline pustite dva dni namakati v desetih litrih vode. V poletnem času pazite, da ne zavre. Ta čudodelni zvarek bo poskrbel tudi za gnojenje krompirja skozi liste.

Žametnica

Gre za zelo razširjeno rastlino, katere vonj odganja komarje in tudi koloradske hrošče. Ima še eno prednost: ugodno vpliva na tla in ščiti rastline pred ušmi. Posadite jo v bližino krompirjeve gredice.

Kapucinke

V bližini krompirja naj ne manjkajo kapucinke. Vir: www.spiritofnature.info

V bližini krompirja naj ne manjkajo kapucinke. Vir: www.spiritofnature.info

Tudi kapucinke so prijateljice krompirja, zato naj rastejo v njegovi bližini. Preganjajo številne škodljivce, med njimi koloradskega hrošča. Poleg tega razkužujejo zemljo in so celo užitne.

Naravni sovražniki

Med največje naravne sovražnike koloradskega hrošča sodi fazan. Uspešno ga odganjajo tudi plenilske stenice in nekatere vrste polonic. Premoč bo moral priznati tudi hrošču brzcu in entomofagnim glivam, s katerimi se okužijo bube koloradskega hrošča v tleh.

Vreme jim ne pride do živega

Če računate na to, da bo slabo vreme odplaknilo bube v tleh, ste se krepko ušteli. Bube bodo v tem primeru prešle v fazo spanja in se izvalile šele naslednje leto – lačne in pripravljene na začetek uničevanja vašega krompirja!

Če kljub vsemu uporabljate insekticid

Ker je koloradski hrošč izjemno prilagodljiv na insekticide, vam svetujemo, da vsakič uporabite drugega. Pa še nasvet: ličinke koloradskega hrošča so najbolj požrešne, zato se velja najprej znebiti njih.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Washington Post