Spomladansko čiščenje: v enem dnevu do bleščeče čistega doma

Spomladansko čiščenje: v enem dnevu do bleščeče čistega doma

Spomladansko čiščenje so poznale že naše babice, pa njihove babice in tudi njihove prapraprababice. Iranci tovrstnemu početju pravijo “khooneh tekouni”, kar pomeni dobesedno: pretresti hišo. Za tovrstne podvige je najbolj idealen čas pred veliko nočjo, ko je že dovolj toplo, da na široko odpremo okna, ob tem pa še nimamo težav z insekti.

Temeljito čiščenje vseh prostorov je smiselno načrtovati vnaprej ter si zanj rezervirati ves dan, še zlasti, kadar čistimo hišo, trdi Jamie Novak, organizatorka in avtorica knjige Keep This, Toss That. Že večer pred velikim dnem je potrebno pripraviti čistila in pripomočke, vključno s sesalnikom, dvema vedroma, rokavicami, papirnatimi brisačami, gobicami, krtačkami, krpami in vrečkami za smeti. Namesto agresivnih čistil lahko uporabimo tudi kis in sodo bikarbono ter po želji dodamo nekaj kapljic eteričnega olja limone.

Čaka vas naporen dan! Vir: rd.com

Čaka vas naporen dan! Vir: rd.com

Dobra priprava je zlata vredna

Prazen pralni, sušilni in pomivalni stroj, umivalniki in koši za smeti so več kot dobrodošli. Omogočijo vam, da se dela lotite kar takoj in ne izgubljate časa in volje še z vsakdanjimi gospodinjskimi opravili. Pomaga tudi, da otroci dan prej pospravijo svoje igrače in da jih seveda na dan čistilne akcije ni doma, razen če so že dovolj veliki, da vam pri delu pomagajo. Ker boste čistili tudi hladilnik, naj bo tudi količina hrane v njem čim manjša, zato nekaj dni pred tem nikar ne opravite velikega tedenskega nakupovanja. Za boljšo motivacijo naj bo pripravljena še zgoščenka ali radijska postaja z dobro glasbo.

Prazna vreča ne stoji pokonci

Čaka vas naporen dan, zato ga začnite s krepčilnim zajtrkom, pravi Jamie Novak. Privoščite si jajčno omleto ali skledo polnozrnatih mislijev, pripravite pa si tudi sadni prigrizek za dopoldansko in popoldansko malico. Na ta dan ne izgubljajte časa s kuhanjem, za kosilo naročite kar dostavo. Pijte zadostne količine vode, saj se boste med delom pošteno oznojili!

Na dan generalne čistilne akcije si ne delajte skrbi še s hrano. Naročite dostavo! Vir: rd.com

Na dan generalne čistilne akcije si ne delajte skrbi še s hrano. Naročite dostavo! Vir: rd.com

Pričnite s perilom

Slecite posteljnino, snemite zavese in prevleke okrasnih blazin ter vključite pralni stroj. Ko bo stroj opral, boste imeli še dovolj časa za sušenje in ponovno polnjenje stroja, v vmesnem času pa boste tudi sami že veliko postorili.

Premikajte se iz prostora v prostor

Začnite na primer v spalnici, dnevni in otroški sobi, nadaljujte v kuhinji, posvetite se hodniku ter zaključite v kopalnici. Nikar ne begajte iz prostora v prostor. Tako se vam bo zdelo, da se ne premaknete nikamor, in količina dela se bo zdela neskončna. Če čistite prostor po prostoru, boste imeli dober red in rezultati bodo kmalu vidni.

Od zgoraj navzdol

Čistite od zgoraj navzdol: najprej v prostoru očistite luči, ometite pajčevine, pobrišite prah z omar in polic. Ne pozabite pa tudi na okvirje slik in dekorativne predmete ter rože. Prahu se lahko lotite bodisi s krpo iz mikrovlaken bodisi z vlažno krpo.

Čistite od zgoraj navdol.

Čistite od zgoraj navdol.

Kuhinja

V kuhinji bi najbrž lahko preživeli ves dan, a vaš čas je omejen, zato se dela lotite sistematično. Najprej v koritu namočite filtre iz nape ter rešetke iz pečice ter pečico nekoliko segrejte in popršite s čistilom za pečico ter ga pustite učinkovati. Ta čas se lotite hladilnika: umaknite vso hrano ter ga temeljito prebrišite z vlažno krpo, namočeno v mešanico vode in kisa. Za hladilnik si rezervirajte približno eno uro, prav tako za notranjost omar, iz katerih boste prej seveda umaknili živila in posodo.

Ko boste s polic že ravno odstranili vsa živila, na hitro preverite roke uporabe in pretečene izdelke zavrzite. Nato se lotite drgnjenja pečice in namočenih rešetk. Ne pozabite očistiti prostora pod košem za smeti, na koncu pa očistite še korito. Tudi tukaj bo kis odličen pomočnik, odstranil bo vodni kamen in poskrbel za lesk.

Hladilnik vam bo vzel dobro uro! Vir: zopper.com

Hladilnik vam bo vzel dobro uro! Vir: zopper.com

Kopalnica

V wc školjko nalijte čistilo, pustite, da se namaka, in pričnite čistiti ostale stvari. Čakajo vas luč, vrhovi omar, police in radiator. Nato popršite umivalnike in kad, počakajte nekaj minut ter jih temeljito zdrgnite z gobico ali ščetko. Če imate v kopalnici zaradi vlage težave s plesnijo, uporabite čistilo proti plesni in ga pustite učinkovati predviden čas, nato pa temeljito zdrgnite s ščetko in obrišite z gobico. Na koncu se lotite še ogledal.

Okna in vrata

Stekla popršite s čistilom ali mešanico vode in kisa ter obrišite s krpo, papirnatimi brisačami ali kar s starim časopisnim papirjem. Ne pozabite na okenske okvirje, police in kljuke. Žaluzije ali rolete očistite z vlažno krpo in univerzalnim čistilom.

Vrata lahko prav tako obrišete z univerzalnim čistilom, še bolje pa je, če jih negujete s čistilom za les, če so seveda lesena. Za čiščenje uporabite krpo iz mikrovlaken.

Čista okna bodo v vaše prostore prinesla več svetlobe. Vir: reference.com

Čista okna bodo v vaše prostore prinesla več svetlobe. Vir: reference.com

Smeti

Ko je vaše delo že tik pred koncem, je čas, da odnesete smeti. Nato se lotite še zadnjega koraka, čiščenja tal.

Sesanje in pomivanje tal

Tla temeljito posesajte, med tem opravilom pa mimogrede posesajte še žimnice ter morebitne pajčevine, ki ste jih pred tem spregledali. Nato tla obrišite z vlažno krpo in čistilom. Za brezhibno čistočo si pomagajte s preverjeno tehniko uporabe dveh veder: v prvem naj bo mešanice vode in čistila, v drugem pa le čista voda. Najprej tla obrišite s čistilom, nato pa še z vodo. Tako sta lesk in popolna čistoča zagotovljena. Preproge temeljito presesajte in prezračite, morebitne madeže pa odstranite s posebnim čistilom in krpo iz mikrovlaken. Če so vaše preproge pralne, jih operite.

Na koncu pomijte še tla.

Na koncu pomijte še tla.

Prezračite

Svoj dom na koncu temeljito prezračite na prepih, postavite stvari spet na svoje mesto in ostane vam le še zadnji korak:

Praznujte!

Privoščite si kozarec limonade ali vina, morda svojo najljubšo čokolado. Sedite in opazujte sadove svojega dela. Pohvalite se in si prinesite rože, zaslužite si!

Pripravila: Jana Puhar