Želite odgnati čebele? Oborožite se s temi rastlinami

Želite odgnati čebele? Oborožite se s temi rastlinami

Pravijo, da je eden od treh grižljajev hrane, ki jo pojemo, odvisen od čebel. Čebele namreč oprašijo ogromno rastlin, ki jih vsakodnevno jemo ljudje in živali, in so zato nepogrešljivi del našega ekosistema. Kljub svoji koristnosti pa so te živalice za marsikoga vse prej kot dobrodošle.

Veliko ljudi se zdrzne ob zvoku čebeljega brenčanja, sploh če imajo pred njimi fobijo ali so alergični na čebelji strup. Če vas moti, da čebele obletavajo vaše rože, lahko to preprečite na zelo eleganten način brez škodljivih kemikalij: z rastlinami, ki jih čebele ne marajo in se jim že na daleč izogibajo. Kaj torej odganja čebele?

1. Rdeči cvetovi

dalija (400 x 300)

Učinkovito jih odganjajo tudi rdeče dalije. Vir: freeimages.com

Čebele ne vidijo rdeče barve. Vidijo jo kot črno in zato na svoji misiji opraševanja preskočijo vse rdeče obarvane cvetlice. Če bi radi odgnali čebeljo nadlogo, na vašem vrtu ne smejo manjkati rože, kot so mak, kana, cinija, celozija ali potonika.

2. Izogibajte se rožam z izrazitim vonjem

Čebele padajo na rože s sladkim, močnim vonjem. Neizmerno jih privlačijo krizanteme, gardenije, lilije in plamenke. Nasprotno pa se nad vonjem rastlin, kot so zlatice in dalije, pretirano ne navdušujejo.

3. Nikar ne zasadite rož teh treh barv!

Najljubše čebelje barve so modra, vijolična in rumena. Ob cvetovih teh barvnih odtenkov čebele ponorijo, kot bi bile v samopostrežnem bifeju. Zato z vrta raje odstranite rastline, kot so sončnice, vijolice, sivka, naprstec in žafran.

4. Trobentasti cvetovi

KOVAČNIK (400 x 387)

Trobentasti cvetovi kovačnika niso zanimivi čebelam. Vir: freeimages.com

Rože s cvetovi v obliki trobente, kot so narcisa, amarilis, zlatica in kovačnik, čebelam močno otežijo dostop do nektarja, zato zagotovo niso na vrhu njihovega menija. To znanje lahko s pridom uporabite, ko naslednjič urejate svoj vrt.

5. Zasadite poprovo meto

Vonj poprove mete je za čebele izjemno odbijajoč. Če jih želite obdržati daleč stran od svojega vrtnega kotička ali dvorišča, postavite nekaj lončkov poprove mete v neposredno bližino svojih rož.

6. Trik s kumaricami

S kumaricami boste ubili dve muhi na en mah. Ob kislini v kumaricah ne postane neprijetno samo čebelam, temveč tudi osam! Če nimate namena saditi kumaric, lahko po vrtu ali v zemljo lončnic potresete njihove nastrgane olupke.

7. Klinčki

Pikantna aroma klinčkov ali nageljnovih žbic je še en vonj v vrsti tistih, ki odvračajo čebele. Klinčke potresite po zemlji ali jih posadite v bližini vhodnih vrat. Tako se boste izognili scenariju, da bi vam čebele sledile v notranjost doma.

8. Izogibajte se rastlinam, ki so nevarne za čebele

Obstajajo določene vrste rastlin, ki so strupene za čebele, na primer rododendron, azalea in oleander. Če čebele užijejo njihov nektar in nato naredijo med, bo ta neustrezen za prehrano ljudi, zato se je takim rastlinam vendarle bolje izogniti.

Ker je pred vrati sezona piknikov …

čebela pločevinka

Pazite tudi na svoje pločevinke! Vir: freeimages.com

Na piknikih ne manjka dobre in okusne hrane, tudi sadja in peciva, ki sta prava vaba za čebele, sršene in ose. Hitro se zgodi, da ob brezskrbnem druženju ne opazimo, da po nas leze kateri od teh insektov, a kmalu začutimo njegov pik. Da bi se izognili bližnjim srečanjem z njimi, poskrbimo, da je vsa hrana, ki je ne pojemo takoj, shranjena v neprodušno zaprtih posodah ali vsaj pokrita. Če želimo imeti piknik brez čebel, s tal poberimo zrelo sadje, ki je popadalo na tla z bližnjih dreves, saj jih bo sicer nedvomno privabilo.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: freeimages.com