10 nasvetov, kako se izogniti goljufom ob rezervaciji počitnic na spletu

10 nasvetov, kako se izogniti goljufom ob rezervaciji počitnic na spletu

Charlotte Gilmour iz Anglije je nedavno izgubila 5000 funtov, ko je preko spleta rezervirala hišo na Mallorci pri lažnem ponudniku. Predhodno mu je nakazala ves denar. Ko je z družino prišla na Mallorco, pa je ugotovila, da hiša sploh ne obstaja!

Charlotte ni edina, ki je nasedla nepridipravom. Po podatkih angleške policije je bilo v Angliji v letu 2015 prijavljenih kar 4910 podobnih goljufij v skupni vrednosti 11,5 milijona funtov! Podatka za Slovenijo žal nimamo, a previdnost ni odveč.

Luksuzna vila na Malorci sploh ni obstajala! In tudi 5000 funtov je izginilo. Vir: dailymail.co.uk

Luksuzna vila na Mallorci sploh ni obstajala! In tudi 5000 funtov je izginilo. Vir: dailymail.co.uk

Da se tudi vaše naslednje počitnice ne spremenijo v nočno moro, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako prepoznati spletne goljufe pri rezervaciji počitnic.

1. Bodite pozorni, če se ponudba zdi predobra, da bi bila resnična. Luksuzna vila v vrhuncu sezone za par sto evrov? Sumljivo.

Predobro, da bi bilo res? Potem najbrž ni. Vir: slate.com

Predobro, da bi bilo res? Potem najbrž ni. Vir: slate.com

2. Ne nasedite trikom, ki spodbujajo hitro rezervacijo v stilu “rezervirajte takoj in dobite 2 bonus dneva” ali “rezervirajte zdaj in počakali vas bomo na letališču ter pogostili z darilom dobrodošlice”. Vzemite si čas, preverite in razmislite.

3. Rezervacije opravljajte na straneh, ki jih poznate ali pa so preko njih počitnice že rezervirali vaši sorodniki, prijatelji in sodelavci.

Rezervacije naredite na straneh, ki jih poznate. Vir: codegen.co.uk

Rezervacije naredite na straneh, ki jih že poznate. Vir: codegen.co.uk

4. Bodite pazljivi pri imenu spletnih strani, zlasti pri končnicah. Včasih prevaranti spremenijo .com v .co.com in če niste dovolj pozorni, lahko hitro postanete njihova tarča. Prav tako bodite pozorni na prave in lažne strani. Obstaja le en pravi Airbnb, poleg njega pa še množica lažnih spletnih strani, ki se izdajajo za Airbnb (več o tem razkriva zgodba opeharjene slovenske novinarke).

5. Če rezervacijo opravljate na tuji spletni strani, pazljivo preberite opise. Če opazite pravopisne ali slovnične napake, so jih najbrž zagrešili nepridipravi, ki želijo  z malo truda priti do hitrega zaslužka naivnih strank.

Preberite mnenja in izkušnje ostalih strank. So bili zadovoljni? Vir: thinkkindness.org

Preberite mnenja in izkušnje prejšnjih gostov. So bili zadovoljni? Vir: thinkkindness.org

6. Če spletne strani še ne poznate, se vam pa zdi kredibilna, poskusite v brskalnik vpisati ime strani in dodajte besedo “scam”, torej prevara. Tako boste morda odkrili, da je izbrana stran lažna.

7. Boste najeli hišo? Najprej preverite, ali zares obstaja. To lahko storite brezplačno in enostavno, z uporabo Google Earth – Street View. Le vpišete naslov in si ogledate lokacijo.

Preverite, ali izbran objekt sploh obstaja. Ne kupujte mačka v žaklju. Vir: slate.com

Preverite, ali izbran objekt sploh obstaja. Ne kupujte mačka v žaklju. Vir: slate.com

8. Preverite lastnika. Pokličite objavljeno številko in z nekaj preprostimi vprašanji preverite, ali se bodo odgovori ujemali z navedbami na spletni strani. Če med kontaktnimi podatki najdete le obrazec, je tudi to lahko znak za alarm.

9. Nikoli predhodno ne pošiljajte denarja z bančnim nakazilom ali Western Union. Prav tako ne zaupajte podatkov vaše kreditne kartice kar komurkoli. Uporabite raje varne metode, kot je PayPal.

Previdno pri plačevanju s kreditno kartico. Vir. boorooandtiggertoo.com

Previdno pri plačevanju s kreditno kartico. Vir. boorooandtiggertoo.com

10. Berite ocene, ki so jih napisali prejšnji gostje, vendar bodite pozorni, da niso vse le pozitivne, precej podobne med seboj ali pa so objavljene v zadnjih tednih. Če je mnenj malo in vsebujejo predvsem tehnične podatke, ne pa tudi uporabnikove izkušnje, je to lahko znak, da so morda izmišljena.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: portugalresident.com