Krivda zaradi zapravljanja denarja: kdaj je upravičena in kdaj ne?

Krivda zaradi zapravljanja denarja: kdaj je upravičena in kdaj ne?

Ko porabljamo svoj trdo prisluženi denar, lahko doživljamo celo paleto čustev: včasih vznemirjenje, ko ga porabimo za kaj predragega, spet drugič pa nas že ob manjšem nakupu grize občutek krivde. Krivda je znak, da smo naredili nekaj narobe, nekaj, kar ni v skladu z našimi prepričanji. A roko na srce: pri zapravljanju denarja je včasih upravičena, včasih pa sploh ne!

Ko je krivda upravičena

Krivda je lahko tudi nekaj dobrega, saj nas zavestno motivira, da naredimo spremembo na bolje in se je otresemo. Kdaj torej vemo, da smo ga polomili?

Ko kupimo več, kot smo si zadali, se v nas oglasi občutek krivde. Vir: Psy post

Ko kupimo več, kot smo si zadali, se v nas oglasi občutek krivde. Vir: Psy post

1. Ko prelomite obljubo

Ste se s partnerjem dogovorili, da v tekočem mesecu ne boste kupili ničesar več, vendar ste si vseeno privoščili tisti par čevljev? Ali pa ste sami sebi obljubili, da boste z nakupom televizorja počakali do razprodaje, vendar nikakor niste zdržali? Potem imamo težavo! Občutek krivde je še večji, če pri tem lažete partnerju in mu zamolčite svoj nakup. Naučite se držati svojo besedo. Kako vam bo sicer lahko še kdo zaupal? In kako boste lahko zaupali sami sebi?

2. Ko ste že presegli svoj proračun

Če si vsak mesec določite, da boste 50 evrov porabili za lastne užitke, si dajte duška. A ko dosežete ta limit, prebudite svojo samokontrolo in z nakupom tiste prekrasne ogrlice počakajte na naslednji mesec. Sicer slepite same sebe (in svoje družinske člane, ki živijo v istem gospodinjstvu).

3. Ko denar ni vaš

Če niste vi tisti, ki v družini služi denar, a ga vseeno porabljate, se morda počutite krivo. Vendar to še ne pomeni, da ne morete prispevati kako drugače: z opravljanjem hišnih opravil, čuvanjem otrok, hojo po opravkih … Včasih je dovolj že, da med družinske člane vnašate dobro voljo in ste jim vedno pripravljeni prisluhniti. Če pa ste pognali korenine na kavču pred televizijo in ne počnete ničesar pametnega, je vaša krivda še kako upravičena.

Razsipen življenjski slog nas lahko hitro prevzame. Vir: Outlet Uggs

Razsipen življenjski slog nas lahko hitro prevzame. Vir: Outlet Uggs

4. Ko živite preveč razsipno življenje

Nič ni narobe v tem, da si od časa do časa privoščite kaj iz čistega užitka in za to odštejete nekoliko več denarja. A kaj, ko vas tak življenjski slog lahko hitro prevzame in postanete žrtev impulzivnega nakupovanja. Takrat si je treba postaviti mejo in ustaviti konje. Samo pomislite, za kaj vse bi vam ta denar prišel prav v prihodnosti! V svoje nakupovalne navade uvedite več discipline.

5. Ko se zadolžujete

Če nimate dolgov, zakaj bi si jih nakopali? Če imate dolgove, zakaj bi jih še poglobili? Izkopljite se iz dolgov, ki jih imate do banke ali prijatelja, prihranite nekaj denarja in se šele nato nagradite z majhnimi zapravljanji. V nasprotnem primeru vas najverjetneje čaka plačilo visokih zamudnih obresti. In veliko slabe volje.

Ko krivda ni upravičena

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je že na blagajniškem pultu začelo žreti, zakaj kupujete neko stvar, ki ste si jo sicer zelo želeli? Z gromozanskim cmokom v grlu ste nato povlekli kartico in opravili nakup … V katerih primerih lahko brez težav odslovite občutek krivde?

1. Ko nakup ostaja znotraj proračuna

Sklenili ste, da lahko na mesec porabite 50 evrov za nakupovanje modnih dodatkov. Denar ste nato porabili za čevlje, ki vas niso niti posebej pritegnili in za nakup katerih ni bilo posebnega razloga. Počutite se krivo, vendar je krivda v tem primeru neupravičena! Že pred tem ste namreč zavestno sprejeli odločitev, da lahko za modne dodatke mesečno porabite 50 evrov. Dokler ostanete v okviru tega proračuna, niste naredili ničesar narobe.

2. Varčevali ste za to

Garali ste nadure in opravljali več služb hkrati, da bi lahko prislužili nekaj dodatnega denarja. Tega denarja nato niste porabili za položnice, ampak za eno samo stvar, na primer tablični računalnik. V vas se oglasi glas krivde, vendar – neupravičeno! V tem primeru gre za dodaten denar, zaradi katerega ne bodo trpele vaše položnice. Tablični računalnik ste si dobesedno zaslužili.

Tudi, če varčujete, si lahko od časa do časa kaj privoščite. Vir: Bay Mgmt Group

Tudi, če varčujete, si lahko od časa do časa kaj privoščite. Vir: Bay Mgmt Group

3. Kadar nekaj potrebujete

Zamislite si, da ste pred kratkim rodili. Vaše telo verjetno ni enako telesu, ki ste ga imeli pred nosečnostjo. To se pozna tudi na oblačilih, ki vam ne stojijo tako dobro kot nekoč. Veste, da bi morali kupiti nova oblačila, vendar se počutite krivo ob misli, da bi kupili kar vso novo garderobo. Vprašajte se: ali potrebujem novo garderobo ali si jo samo želim? Če je odgovor, da jo potrebujete (v tem primeru tudi jo), ne odlašajte z nakupom.

4. Ko živite (pre)skromno življenje

Če skrbite za svoje prihranke in se počutite krivo, ko denar porabite za nekaj, česar “ne potrebujete”, kot je denimo večerja v restavraciji, še enkrat premislite o vsem skupaj. Ker živite skromno in disciplinirano, vam ostane več denarja, ki ga lahko od časa do časa porabite tudi za kakšen užitek – ne da bi se pri tem počutili krivo.

5. Ko gre za darilo

Za rojstni dan ste dobili darilni bon za nakupe v drogeriji in se počutite krivo ob misli, da bi si kupili parfum. Ali ne bi bilo bolje, če bi denar porabili za pasjo hrano, vrečke za smeti in podobne stvari, ki jih v tistem trenutku potrebujete? Z denarjem, ki vam je bil dan v dar, lahko kupite kar vam srce poželi, in ob tem se ne bi smeli počutiti prav nič krivo. Nikar ne razočarajte prijatelja, ki vam je poklonil darilni bon! Zagotovo je želel, da si z njim kupite kaj lepega zase.

Pripravila Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Find your abode