Načrtujete dopust s partnerjem. Kako si bosta delila stroške?

Načrtujete dopust s partnerjem. Kako si bosta delila stroške?

26-letna Nina in njen 31-letni fant Tomaž sta mlad par, ki živi v Ljubljani. Načrtujeta, da bosta prvomajske počitnice preživela z nahrbtnikom na Tajskem. Mojca, ki je v svojih štiridesetih spoznala novega partnerja, pa bo poletje preživela z njim in njegovima otrokoma na luksuznem križarjenju po Sredozemlju. Kaj imata para skupnega? Oba se soočata z izzivom, kako si razdeliti stroške tako, da bosta oba zadovoljna, da bo pravično in pošteno.

Kadar se partnerja šele spoznavata, se v fazi zaljubljenosti navadno odvije eden od dveh scenarijev: on kavalirsko pokrije vse stroške, ona pa hvaležno in veselo zagruli, v kovček doda posebno erotično perilo in se pusti razvajati, ali pa vsak od partnerjev pokrije svoje stroške. V tem primeru navadno izbereta destinacijo, ki jo zmore finančno izpeljati tudi tisti od partnerjev, ki zasluži manj.

Kako pravično razdeliti stroške počitnic? Vir: money.usnews.com

Kako pravično razdeliti stroške počitnic? Vir: money.usnews.com

Kako pa je pri parih, ki svoj dom in stroške delijo že nekaj let?

Nekaterim se zdi pravično, da oba partnerja v skupno gospodinjstvo prispevata enak znesek in tako tudi za dopust vsak doda svojo polovico. Če partnerja zaslužita približno enako, to seveda ni problem. Kaj pa v našem primeru, ko Nina zaključuje podiplomski študij in s študentskim delom zasluži le 600 evrov mesečno, on pa je v svoji karieri že precej napredoval in dobi bajnih 1800 evrov? Je prav, da tudi ona dva prispevata vsak pol? Bo Nina to sploh zmogla? Bo Tomaž šel na počitnice sam?

Bo Tomaž jahal slone sam ali z Nino? Vir: wetu.com

Bo Tomaž jahal slone sam ali z Nino? Vir: wetu.com

Bo Tomaž jahal slone sam ali z Nino?

V takšnih primerih finančni svetovalci opažajo, da se pari navadno dogovorijo, da vsak od partnerjev prispeva sorazmerni delež. Nina bi tako prispevala eno četrtino, Tomaž pa tri četrtine skupnega zneska njunega dopusta. Tako bo obema ostalo še nekaj denarja zase. Najbrž pa bosta imela tudi občutek, da je pošteno, saj vsak prispeva po svojih najboljših močeh. Če so tudi sicer njune finance skupne, bosta izbrala takšen dopust, kot ga njun skupni žep lahko prenese. Če imata, imata oba.

Ste za luksuzno križarjenje? Vir: marketinsko-krizarjenje.si

Ste za luksuzno križarjenje? Vir: marketinsko-krizarjenje.si

Mojca, po drugi strani, sicer zasluži kar dobro, a ji ideja, da bi sama plačala svoj znesek križarjenja, ni preveč všeč. Do sedaj ni plačala namreč še nobenega dopusta, za vse so poskrbeli njeni bivši partnerji. Poleg tega je letošnjo destinacijo izbral partner, saj sta si na ladjo želela njegova otroka iz prejšnjega zakona, ona pa za dopust ne bi odštela toliko denarja.

Njena prijateljica jo podpira in pravi: “Če moški nima toliko denarja, da bi jo povabil na dopust in ga tudi v celoti plačal, potem je očitno izbrala napačnega partnerja, saj je bodisi nesposoben bodisi škrt.”

Počitnice - vzrok za prepir ali veselje? Vir: marieclaire.com

Počitnice – vzrok za prepir ali veselje? Vir: marieclaire.com

Ključ do harmoničnega preživljanja skupnega dopusta se seveda skriva v komunikaciji. Partnerja morata iskreno spregovoriti s svojih željah, navadah in pričakovanjih, pa tudi o svojih čustvih. Priznati morata, kaj ju skrbi, česa ne zmoreta ali ne želita, kaj se jima zdi pravično. Brez obtoževanja in očitkov. V naslednjem koraku morata pogledati skupen fond za dopust – kaj zmoreta in česa ne, v kaj sta pripravljena investirati in kateri je tisti najvišji znesek, ki si ga še lahko privoščita. Finančni svetovalci svetujejo, da za dopust varčujemo vnaprej in da se ne zadolžujemo.

Dober kompromis je lahko morda raziskovanje Tajske v lastni režiji ali križarjenje v cenejšem terminu ali notranji kabini, za kompromise pa je dialog nujen. Le tako bo volk sit in koza cela.

Z malce iznajdljivosti lahko greste na počitnice tudi ceneje. Vir: flyertalkcom

Z malce iznajdljivosti lahko greste na počitnice tudi ceneje. Vir: flyertalkcom

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: Nconfusedsandals.com