Si želite postati bogati? Spoznajte dnevno rutino milijarderjev!

Si želite postati bogati? Spoznajte dnevno rutino milijarderjev!

Najbolj uspešni in bogati Zemljani so tisti, za katere se zdi, da imajo vse. Številni jim zavidajo njihov popoln osebni in poslovni uspeh, vpliv, moč, ugled, srečo in zdravje, čudovitega partnerja in osupljiv življenjski slog. Že veste, kaj imajo skupnega svetovni milijarderji? Bi želeli preživeti dan kot oni?

To je pravzaprav veliko lažje, kot se zdi. Svetovno znana coachinja, ki je na poti k uspehu pomagala že številnim milijonarjem, je več let preučevala njihove navade. Odkrila je, da imajo prav vsi bogati in uspešni poslovneži skupno eno stvar: dnevno rutino. Ta jim pomaga, da so skozi ves dan visoko produktivni. Nato pa jim ostane še čas za najpomembnejše stvari v življenju: za družino, zase in za dober spanec.

Spoznajte dnevno rutino, ki vas lahko včlani v klub milijonarjev! Vir: best-waist-trainer.com

Spoznajte dnevno rutino, ki vas lahko včlani v klub milijonarjev! Vir: best-waist-trainer.com

Po jutru se dan pozna

Rana ura, zlata ura, so pravile že naše babice in rek še kako drži! Kar 90 % ljudi na vodilnih in vodstvenih položajih namreč vstaja že pred šesto zjutraj, navaja Laura Vanderkam. In kaj zjutraj počnejo? Telovadijo, meditirajo, berejo in si privoščijo krepčilen zajtrk!

Tudi slovenska coachinja Špela Kaurin prisega na jutranjo rutino. Svojim strankam vedno priporoča, da si budilko naravnajo uro prej in ta čas podarijo sebi. Začnejo naj z jutranjo rekreacijo – 20 min, meditacijo – 20 min in branjem – 20 min, na kar prisega tudi Terri Savelle Foy, ki ta čas imenuje kar zlata ura. Ključnega pomena je, da investirate vase, preden investirate v kogarkoli ali karkoli drugega!

Jutranji tek bo prebudil telo, zbistril misli in vas pripravil na izzive dneva! Vir: huffingtonpost.com

Jutranji tek bo prebudil telo, zbistril misli in vas pripravil na izzive dneva! Vir: huffingtonpost.com

Produktivnost na delovnem mestu

“Produktivnost nikoli ne nastane po naključju. Je rezultat predanosti, odličnosti, inteligentnega načrtovanja in osredotočene pozornosti,” pravi Špela Kaurin.

Uspešni poslovneži svoj čas vedno organizirajo tako, da največ energije namenijo najpomembnejšim stvarem, manj pomembne pa naložijo ostalim. Že zjutraj zapišejo cilje, ki jih želijo tisti dan doseči, oziroma naloge, ki jih bodo opravili, nato pa določijo tudi prioritete. Ocenijo, katere stvari so za uspeh najbolj pomembne, nato pa se organizirajo tako, da jih dosežejo z najmanj energije in v najkrajšem možnem času.

Produktivno dopoldne je vredno več kot dolg delovnik.

Produktivno dopoldne je vredno več kot dolg delovnik.

Zjutraj, ko so najbolj učinkoviti, se lotijo najpomembnejših, a tudi najtežjih stvari, ki zahtevajo njihovo popolno zbranost in energijo. Elektronsko pošto pogledajo prvič šele okoli enajste ure. Njihova koncentracija takrat že malenkost upade, z branjem sporočil pa se nato pozornost razprši na veliko različnih koncev.

Odmor in kosilo

Vaš nivo energije in sposobnost koncentracije do poldneva navadno že upade, zato je takrat pravi čas za daljši premor. Zdrav obrok bo poskrbel za ustrezen nivo krvnega sladkorja, dvignil nivo energije, prav tako pa bo blagodejno vplival na naše kognitivne sposobnosti. Ali kot se rada pošali Oprah Winfrey: “Vsi vemo, da stroji ne delujejo brez goriva. Enako velja za naša telesa.” Daljši odmor (svetovni milijarderji si privoščijo kar celo uro!) vas bo sprostil in revitaliziral.

Prazna vreča ne stoji pokonci. Vir: weightlossresources.co.uk

Prazna vreča ne stoji pokonci. Vir: weightlossresources.co.uk

Konec delovnika

Evropejci smo znani po tem, da svoj delovnik končamo relativno zgodaj in nato čas preživimo z družino. Primeri dobre prakse v skandinavskih državah kažejo, da se s skrajšanjem delovnika z osmih na šest ur celo poveča produktivnost, zaposleni pa so bolj zadovoljni s svojim življenjem in redkeje zbolevajo.

Ameriški deloholiki, kot je ustanovitelj podjetja Intel Andy Grove, pisarno zapustijo najkasneje okoli 18:30 ure in se nato posvetijo svoji družini in konjičkom. Japonci so po drugi strani znani po dolgih delovnikih, a pri tem niso prav produktivni. Največ časa v pisarnah preživijo mladi delavci v Indiji, kjer delajo v povprečju 52 ur na teden, vendar pri tem drastično upadeta tako njihova produktivnost kot zadovoljstvo z življenjem. In kot doda Grove, vedno je na koncu dneva še delo, ki bi ga lahko opravili, ne glede na to, kako dolgo ostajate v pisarni.

Pravi čas iz pisarne!

Pravi čas iz pisarne!

Čas za spanje

Ustanoviteljica spletnega medijskega imperija Huffington Post Arianna Huffington trdi, da pot na vrh vodi – preko spanja! Svojim strankam svetuje, da spijo vsaj osem ur na noč ter da iz spalnice odstranijo vse elektronske naprave. Že samo z dovolj spanja boste izboljšali svojo ustvarjalnost, iznajdljivost, samozavest ter sposobnost vodenja in odločanja.

Krepčilen nočni spanec, jutranja rutina, produktiven delovnik ter čas za družino so torej ključ do uspeha številnih milijarderjev. Zakaj jih ne bi preizkusili tudi vi?

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna slika: english.alarabiya.net