Služba, ki jo sovražite, je za vaše duševno zdravje slabša kot brezposelnost

Služba, ki jo sovražite, je za vaše duševno zdravje slabša kot brezposelnost

37-letna Maja, tajnica iz Kamnika, večkrat potoži prijateljicam: “Sovražim svojo službo iz dna srca. Več kot leto iščem karkoli drugega, delala bi karkoli, da grem le stran od tu!” Njena najboljša prijateljica, 42-letna Nina, trgovka, odgovori: “Zvečer težko zaspim, saj premlevam službene stvari. Zjutraj še težje vstanem in ob koncu vikenda občutim tesnobo! Iz dneva v dan ena sama živčna vojna! Za mojo šefico niti ene stvari ne naredim prav, kritizira me in še opravlja  za mojim hrbtom! A kaj naj storim, službe ne rastejo na drevesu.”

Žal je ljudi, ki so nezadovoljni s svojo službo, vse več. Dolgi, neugodni delovniki, nizke plače, slabo vzdušje, konflikti s sodelavci, da o tiranskih nadrejenih sploh ne govorimo. Ste tudi vi med tistimi, ki jim je služba muka? Morda je čas, da napišete odpoved! Raziskave namreč kažejo, da je služba, ki jo sovražite, za vaše duševno zdravje škodljiva še bolj kot brezposelnost. Da, prav ste prebrali!

Sovražite svojo službo? Vas spravlja v obup?! Vir: simplemost.com

Sovražite svojo službo? Vas spravlja v obup?! Vir: simplemost.com

Iskalci zaposlitve se s tem ne bodo strinjali. Kadar smo brez službe, se namreč vsaka zaposlitev zdi dobra, da le plača naše položnice. A katerakoli služba na vaše duševno zdravje preprosto ne bo dobro vplivala. Stephen Bevan, vodja Centra za učinkovitost na delovnem mestu, je prepričan, da na zadovoljstvo z življenjem v veliki meri vpliva tudi opravljanje dela, s katerim smo zadovoljni, kjer se počutimo koristne, uspešne in cenjene.

Če smo na delovnem mestu nesrečni, slabo vzdušje odnesemo s seboj domov, kjer premlevamo probleme in nato še ponoči slabo spimo.

Slabo voljo pogosto prinesemo tudi domov in tako nismo nesrečni le 8, temveč vseh 24 ur!

Slabo voljo pogosto prinesemo tudi domov in tako nismo nesrečni le 8, temveč vseh 24 ur!

Seveda ima brezposelnost tudi negativne učinke in teh ne gre zanemariti, zato pred podpisom odpovedi pretehtajte pluse in minuse. Finančne težave, občutek nekoristnosti, osamljenosti in odrinjenosti, socialne izključenosti ter slaba samopodoba so le nekateri izmed njih.

Zanimivo pa je, kako je organizacija HILDA (Household, Income and Labor Dynamics in Australia) raziskovala, kako zaposlitev vpliva na zadovoljstvo in duševno zdravje nekdanjih brezposelnih. Ugotovili so, da se je duševno zdravje tistih, ki so se ponovno zaposlili in so s službo zadovoljni, res bistveno izboljšalo v primerjavi s tistimi, ki službe še niso našli. A tisti, ki s svojim novim delovnim mestom niso bili zadovoljni, so imeli opazno slabše duševno zdravje od drugih, ki so ostali brezposelni!

Služba, s katero ste zadovoljni, lahko bistveno vpliva na vaše mentalno zdravje in na kvaliteto življenja. Vir: simplemost.com

Služba, s katero ste zadovoljni, lahko bistveno vpliva na vaše mentalno zdravje in na kvaliteto življenja. Vir: simplemost.com

Če ste nezadovoljni s svojo službo, je torej skrajni čas, da prevzamete odgovornost za svoje življenje v svoje roke in se iskreno vprašate, kako dolgo ste že nesrečni, zakaj ste se sploh odločili za to službo, kateri so vaši potenciali in talenti, ki bi jih radi razvijali in uporabljali. Nato se čim prej pričnite ozirati za novimi priložnostmi.

Na delovnem mestu preživite tretjino svojega dneva, kar je bistveno preveč časa, da bi bili v njem nesrečni! Morda lahko priložnosti najdete celo v obstoječem podjetju! Bi lahko zaprosili za delo na drugem oddelku, v drugi izmeni, morda delali krajši delovni čas? Bi lahko kako izboljšali svoje zadovoljstvo? Kaj vas ovira na poti do sanjske službe? Je to izobrazba?

Nikoli ni prepozno, da raziščete vaše srčne želje in talente! Vir: simplemost.com

Nikoli ni prepozno, da raziščete vaše srčne želje in talente! Vir: simplemost.com

Nikoli ni prepozno, da vpišete tečaj ali študij in tako sledite svojim srčnim željam. Ste pravnik, pa bi želeli biti psihoterapevt? Lahko postanete že v naslednjih nekaj letih! Ali pa poiščete bližnjico in z malce kompromisa najprej postanete mediator. Ste medicinska sestra, ki sanjari o svojem lepotnem salonu? Lahko vam uspe, opravite tečaj za nacionalno poklicno kvalifikacijo. Vas komerciala zares ne zanima? Poiščite poklic, ki vas bo polnil z energijo. In četudi ste doštudirali medicino, ne pomeni, da morate v poklicu vztrajati, če niste srečni. Če vaše srce poje, ko pomislite, da bi bili potapljaški inštruktor na Filipinih, mu prisluhnite. Upajte si in poskusite!

Sledite svojim sanjam!

Sledite svojim sanjam!

Najslabše, kar lahko storite, je, da se nad službo še naprej pritožujete, spremenite pa ne ničesar. Nikar ne počnite tega, še posebej ne na spletnih družbenih omrežjih. Informacije bi lahko hitro prišle v napačne roke. Raje začnite strateško načrtovati svoj umik. Pogovorite se z nekom, ki mu zaupate in vas lahko usmerja. Posodobite svoj življenjepis in LinkedIn profil. Začnite spremljati zaposlitvene portale. Prijavljajte se in hodite na razgovore, a ne govorite grdo o trenutnem delodajalcu.

In ko pride čas, da daste odpoved, storite to vljudno in profesionalno. Morda bo vaš novi delodajalec preverjal reference in če se boste s podjetjem razšli v slabih odnosih, lahko pričakujete slabo mnenje. Upajte si. Življenje je mnogo prekratko, da bi ga preživeli v slabi službi.

Pripravila: Jana Puhar