Zaskrbljujoče: število maminih sinčkov in očkovih punčk narašča!

Zaskrbljujoče: število maminih sinčkov in očkovih punčk narašča!

Rok je prijeten fant, star 35 let, s službo, prijatelji, hobiji in dobrim avtomobilom. Na prvi pogled je tipičen mlad odrasel moški, le z eno pomembno razliko: stanuje namreč v Hotelu Mama. In uživa tudi vse luksuze, ki jih hotelske storitve prinesejo. Poln hladilnik, toplo kosilo, ko se vrne iz službe, celo oprano perilo in zlikane srajce!

Mama pravi, da je vesela, da je fant ostal doma, da pa ne bi imeli nič proti, če bi kdaj pripeljal kakšno dekle in da bi bil tudi za vnuke že pravi čas. Ta sreča jih do sedaj še ni doletela – kakšno je fant že res pripeljal domov, a nobena ni ostala. Mamin sinček jim očitno ni preveč dišal. Naj se odseli ali pa je zveze konec, je bilo razbrati med vrsticami.

Luksuzi Hotela Mama!

Luksuzi Hotela Mama!

Rok potarna, da mu je zadnja simpatija celo zelo jasno povedala, da je ona pač odrasla ženska s svojo kariero in da ga ob njej ne bo čakalo kosilo, pa tudi likalnik bo moral v roke prijeti sam. Po e-pošti mu je poslala še pesem “Ain’t your mama” in prekinila prijateljevanje.

Ali fant razmišlja, da bi se odselil? Nikakor, iskreno prizna. Zakaj le! Neumno bi bilo, da bi plačeval drago najemnino, mnogo ceneje je, da doma prispeva za stroške in gre občasno v trgovino. Zgornje nadstropje je prazno in pripravljeno zanj. In luksuz kosila ter zlikanih srajc? Ob tem se nasmehne, skomigne z rameni in pove, da ga mama pač rada razvaja in da so vsi zadovoljni. Le prave še ni srečal.

Hotel Mama, odprto 24/7. Vir: dw.com

Hotel Mama, odprto 24 ur dnevno, vse dni v tednu. Vir: dw.com

Italija raj za mamine sinčke, kaj pa Slovenija?

Ne, Rok ni Italijan. Če so raziskave statističnega urada Eurispes še pred nekaj leti ugotavljale, da je bila Italija pravi raj za “mamine sinčke” – anketa je namreč že pred desetletjem pokazala, da je kar 61 odstotka ljudi v starosti od 18 do 34 let živelo s starši – je danes statistika tudi v Sloveniji zaskrbljujoča. Po podatkih statističnega urada skoraj tretjina slovenskih mater živi z vsaj enim otrokom, starejšim od 25 let.

Še nekaj desetletij nazaj je bila statistika povsem drugačna! Leta 1960, na primer, je 62 odstotkov ljudi, starih med 18 in 34 let, živelo s partnerjem. Zdaj se je ta del skoraj prepolovil in znaša le še 32 odstotkov, medtem ko jih prav toliko živi – s starši! In kar 90 odstotkov staršev svojim odraslim otrokom še vedno deli nasvete, 70 odstotkov pa jim nudi tudi čisto konkretno pomoč pri vsakdanjih opravilih.

Kar tretjina mladih odraslih Slovencev živi z mamo! Vir: liveflorida.com

Kar tretjina mladih odraslih Slovencev živi z mamo! Vir: liveflorida.com

Kakšna je skrita cena bivanja v Hotelu Mama?

Nič nenavadnega, boste rekli. Mladi študirajo vse dlje, službo je težko dobiti. Kako naj si človek privošči stanovanje in se osamosvoji? Toda psihologi opozarjajo, da je cena ekonomskega udobja velika: mladi jo plačajo s čustveno odvisnostjo in nesamostojnostjo. Ker si ne zmorejo ustvariti lastnega življenja ter splesti svoje socialne mreže in kakovostnih razmerij, ob težavah pa še vedno računajo, da jim bodo na pomoč priskočili starši, ostajajo biološko zreli, a psihološko nezreli mladi odrasli z omajano samozavestjo.

Seveda, samozavest je občutek, da smo uspešni, kar pa lahko začutimo šele, ko smo popolnoma odgovorni za svoje življenje – tako finančno kot čustveno, socialno in duhovno. Mladi odrasli, ki živijo s starši praktično z minimalnim naporom, pogosto nimajo niti urejenega delovnega razmerja, kaj šele stalnega partnerja ali celo družine. In četudi jo po nesrečnem spletu naključij ustvarijo, še naprej prejemajo pomoč staršev, tako v finančnem kot starševskem smislu.

Pojej kosilo, srček! Vir: torontorealtyblog.com

Pojej kosilo, srček! Vir: torontorealtyblog.com

Osebnostno nezrel, lenoben in precej neuspešen mlad odrasel, ki se je ujel v past Hotela Mama, pa ne pomeni nič dobrega niti za družbo, ki si želi in potrebuje samostojne, samoiniciativne, odgovorne in ustvarjalne posameznike.

Po drugi strani pa podaljšano starševstvo tudi za starajoče se starše prinaša breme. Ne le finančno. Prikrajša jih tudi za izkušnjo in svobodo praznega gnezda, ko bi se lahko ponovno posvetili le partnerju in sebi, počeli vse tiste stvari, čemer so v letih družinskega življenja bili primorani odpovedati, in polno uživati svojo jesen življenja.

Odhod odraslih otrok je priložnost za blagodejno spremembo! Vir: psychologies.co.uk

Odhod odraslih otrok je priložnost za blagodejno spremembo! Vir: psychologies.co.uk

Pustiti otroku, da vzleti iz gnezda, je največje darilo

Seveda so starši tisti, ki imajo pogosto težavo otroke pustiti oditi in jim zaupati, da bodo poskrbeli zase. Nezavedno jih navezujejo nase, jih kličejo nazaj v svoj svet, pričakujejo, da jih bodo osrečili in zmanjšali praznino, ki je nastala v njihovem partnerskem odnosu. Izziv je toliko večji za starše, ki čutijo, da so odraslemu otroku še vedno dolžni pomagati, od njega pa po drugi strani še vedno pričakujejo poslušnost in lojalnost.

Odpovedati bi se morali svoji starševski avtoriteti, nadzoru in zahtevam ter neizrečeni zahtevi za povračilo za vsa minula leta ljubezni in žrtvovanja, kar pa zahteva mnogo samorefleksije in iskrenosti. Priznati si, da odrasli otroci niso dolžni biti opora in družba ostarelim staršem, njihova “palica za starost”, ni lahko. A pustiti otroku, da vzleti iz gnezda, je največje darilo, ki ga lahko starš podari svojemu odraslemu otroku in sebi. Odhod odraslih otrok je priložnost za obojestransko spremembo. Naj finančno udobje ne bo izgovor, da ne bi stopili iz cone udobja in zares zaživeli svojega novega življenja!

Pripravila: Jana Puhar