Jejte breskve! Za zdravo srce in želodec

Jejte breskve! Za zdravo srce in želodec

Poletja brez breskev si skorajda ne znamo predstavljati, saj poskrbijo za pravo osvežitev. Breskve pa še zdaleč niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdrave, saj čistijo naš organizem, pomagajo pri prebavi in naše telo varujejo pred različnimi obolenji.

Preverite, zakaj bi morali vsak dan pojesti eno breskev.

Breskve so polne vitaminov in mineralov

Aromatične, sočne in zdravilne breskve imajo zelo bogato vitaminsko sestavo. Bogate so namreč s fosforjem, magnezijem, kalcijem, žveplom, klorom, železom, bakrom in cinkom, imajo pa tudi zavidljivo količino kalija in natrija, zato se še posebej priporočajo vsem, ki imajo težave z otekanjem in slabo prekrvavitvijo.

Breskve vsebujejo tudi veliko beta karotena, vitaminov C, E in H ter vitamine skupine B.

Vir: healtheatingfood.com

Vir: healtheatingfood.com

Odlične so za prebavo!

Breskve veljajo za naravno odvajalo. Dobro delujejo na prebavo, preprečujejo zastajanje vode ter čistijo ledvice in sečni mehur. V poletnem času so zato več kot dobrodošle za prečiščevanje organizma.

Svež breskvin sok je priporočljiv za vse, ki imate težave s srčno aritmijo, želodčno kislino in občutljiv živčni sistem, ne priporoča pa se diabetikom in alergikom.

Za mladost in energijo

Breskve uvrščamo med pomlajevalno sadje, saj so bogate z antioksidanti, ki telesne celice varujejo pred poškodbami, zato kožo ohranjajo naravno prožno in svežo. Maske iz breskve zelo blagodejno vplivajo na kožo, saj jo negujejo in ji vračajo sijaj, koristne pa so tudi za aknasto ter suho in utrujeno kožo.

Ker vsebujejo veliko niacina in mineralov, dvigujejo razpoloženje in odpornost. Pomagajo pa tudi pri nervozah, notranjem nemiru, razburjenosti in strahu. Novejša dognanja ugotavljajo, da naj bi ščitile celo pred rakastimi obolenji in obolenji srca, kapjo ter visokim krvnim tlakom.

Če kosmatega olupka breskve ne marate, izberite nektarino, pri kateri gre za povsem enak sadež z gladkim olupkom.