Recept: narastek iz prosene kaše brez glutena

Recept: narastek iz prosene kaše brez glutena

Z alergijami in intoleranco na gluten se srečuje vse več ljudi. Ti ga iz svojega jedilnika popolnoma črtajo, podobno pa ravnajo tudi številni drugi, ki si želijo bolj zdravega načina prehranjevanja. Trend so seveda sprožili v Hollywoodu, kjer so se znane osebnosti, med njimi tudi Gwyneth Paltrow in Oprah, lotile brezglutenske prehrane in poročale, da se počutijo bolje, da imajo več energije, da so izgubile kakšen kilogram, njihove misli pa so jasnejše in trebuh manj napihnjen. Na brezglutensko prehrano prisegata tudi Novak Đoković in Savina Atai.

Vse več študij tudi kaže, da hrana brez glutena pomaga pri vzdrževanju telesne teže, izboljša prebavo, upočasni staranje, zmanjšuje glavobole, zmanjšuje hiperaktivnost pri otroci, lajša tegobe depresije in menopavze.

Na dieto brez glutena prisega tudi Gwyneth Paltrow. Vir: cargocollective.com

Na dieto brez glutena prisega tudi igralka Gwyneth Paltrow. Vir: cargocollective.com

Kaj torej je gluten in katera živila ga vsebujejo? Po navedbah Društva Celiakija z besedo gluten imenujemo pomembne proteine zrnja pšenice, pire, ječmena, rži in kamuta. Prav gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Diagnosticirano celiakijo ima 1-2 % populacije.

Seveda tisti, ki so se odrekli glutenu, ne uživajo sadja, zelenjave, stročnic, oreščkov, mlečnih izdelkov, rib in mesa, temveč posežejo tudi po žitaricah brez glutena, na primer koruzi, ajdi, rižu, prosu pa tudi ovsu. Tisti, ki se morajo želijo povsem izogniti glutenu, morajo biti previdni predvsem pri omakah in juhah, saj so te pogosto zgoščene z žlico ali dvema pšenične moke, to pa kuharji radi dodajajo tudi v špinačo in ostale kremne jedi. Na tržišču je vse več alternativnih mok in izdelkov brez glutena, od testenin do kruha in peciva, seveda pa je potrebno pazljivo izbirati, saj niso vsi izdelki, ki so brez glutena, nujno tudi zdravi. Pozorno branje sestavin vam bo povedalo, ali izdelek sodi v vaše telo, ali naj ostane raje na polici.

Tudi brez glutena lahko uživate v slastnih jedeh! Jedi iz riža so lahko prava poslastica. Vir: bangkokstreet.si

Tudi brez glutena lahko uživate v slastnih jedeh! Jedi iz riža so lahko prava poslastica. Vir: bangkokstreet.si

Danes vam predstavljamo recept za slasten narastek iz prosene kaše, ki bo poleg tega, da je brez glutena, okrepila in polepšala vaše lase.

Narastek iz prosene kaše

Sestavine

MASA:

  • Skodelica prosene kaše,
  • 2 jajci,
  • 100 ml smetane,
  • 1 žlica rjavega sladkorja,
  • 1 vanilijev sladkor.

NADEV:

  • 3 naribana jabolka,
  • pest rozin,
  • žlička cimeta.
Prosena kaša ni le okusna, temveč tudi zdrava. Vir: ursalicious.com

Prosena kaša ni le okusna, temveč tudi zdrava. Vir: ursalicious.com

PRIPRAVA

V skuhano, ohlajeno proseno kašo vmešajte sneg iz beljakov, sladkor in smetano.
V pomaščen pekač nato denite 2/3 mase, jo posujte z nadevom, prekrijte s preostankom in pomažite z rumenjakoma in žlico smetane.
Pecite 30 min na 160 stopinj.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: womanfitness.net