Kako hitro preboleti neuspešno zvezo in se ponovno zaljubiti

Kako hitro preboleti neuspešno zvezo in se ponovno zaljubiti

Vsaka ljubezen z žalostnim koncem je težak zalogaj in vsak konec ljubezenske zgodbe, ne glede na to, kako dolgo je trajala, se zdi kot poraz, pravi slovenska lepotica in novinarka Lorella Flego. Da razpad partnerstva sodi med najmočnejše stresorje, saj vedno pomeni izgubo, se strinjajo tudi psihologi.

Čustva, ki jih doživljamo ob izgubi, so raznolika in pogosto zelo močna. Žalost, razočaranje, jeza, včasih tudi strah, izgubljenost in izdanost, so povsem normalni občutki, ki so del procesa žalovanja in zaključevanja odnosa. Žalovanje navadno traja od pol leta pa vse do dveh let.

Žalovanje lahko traja od 6 do 24 mesecev. Vir: rawstory.com

Žalovanje lahko traja od 6 do 24 mesecev. Vir: rawstory.com

Štiri faze po razpadu zveze

Prva faza po razdoru zveze je seveda šok, ki ga spremlja čustvena otopelost in lahko traja nekaj dni do nekaj tednov. V tem obdobju smo nemočni, zbegani, izgubljeni.

Sledi druga faza: protest in hrepenenje.  To je čas intenzivnih čustvenih reakcij, ko se pojavljajo zlasti razočaranje, jeza ter hude notranje bolečine. Obdobju, ki lahko traja do tri mesece, sledi tretja faza, ko se zares zavemo dokončnosti izgube, ko občutimo intenzivno žalost, še vedno tudi jezo, obup, razdražljivost, občutke krivde in tudi brezizhodnosti.

Po razpadu zveze si vzemite čas za žalovanje. Vir: floridalicenseexpress.com

Po razpadu zveze si je potrebno vzeti čas za žalovanje. Vir: floridalicenseexpress.com

Ta faza se postopoma prelevi v četrto, ko dokončno sprejmemo dejstvo, da ljubljenega partnerja ni več v našem življenju, žalost pa se začne postopoma umikati, kar se navadno zgodi po letu, letu in pol. Takrat v našem življenju in v našem srcu nastane prostor za novega človeka.

Da smo na nov odnos pripravljeni, čutimo, ko je bivši za nas le še eden od ljudi, ki smo jih poznali. Ko ne spremljamo več na družbenih omrežjih, kaj počne. Ko po njem ne sprašujemo prijateljev, ko ga ne skušamo niti idealizirati niti očrniti. Ko novih znancev ne primerjamo z njim in ko “posebni” datumi niso več boleči.

Nujno je, da si vzamemo čas za žalovanje

Razpad zveze je boleč. Vir: stylecaster.com

Razpad zveze je boleč. Vir: stylecaster.com

Da bi preboleli izgubo, je nujno speljati proces žalovanja oziroma se posloviti od tega, kar smo izgubili.  Kajti le, če si bomo vzeli čas in bomo sprejeli te občutke in čustva kot normalne ter odžalovali, se bomo poslovili od preteklosti in sčasoma spet lahko zgradili nov, pristen odnos.

Prehitro bežanje v nov odnos je znak ne-varne navezanosti in osebne nezrelosti. Zaključki in izgube so namreč normalen del življenja, ki se jim ne moremo izogniti, pa naj bodo še tako neprijetni. Uspešno soočanje z njimi ter sposobnost zaključevanja in žalovanja so pokazatelj naše čustvene in osebnostne zrelosti.

Kaj storiti, ko zveza razpade?

Ko se razmerje zaključi, je po mnjenju družinske terapevtke Athene Staik najbolje narediti tri stvari:

  1. Razmisliti o našem razmerju: kako smo se počutili, kaj nam je bilo na partnerju všeč, zaradi česa sta se prepirala, ali lahko najdemo kakšno vzporednico s predhodnimi zvezami?
  2. Pripravimo akcijski načrt za preživetje: čim več se gibajmo, jejmo zdravo in se predvsem izogibajmo alkoholu in sladkarijam, kolikor je le mogoče.
  3. Povezujmo se: s sabo in z drugimi. Meditirajmo, izvajajmo dihalne vaje in se družimo z ljudmi, ki jim zaupamo.

Kaj lahko naredimo, da hitreje prebolimo

Pogovor s terapevtom lahko pomaga. Vir: gawker.com

Pogovor s terapevtom lahko pomaga. Vir: gawker.com

Žal žalovanje ob izgubi ni proces, ki bi se lahko odvil čez noč. Pomaga pa, če si čustva dovolimo, jih priznamo in se z njimi soočimo. Pri tem nam je lahko v pomoč pisanje dnevnika, pogovori s prijateljem ali s psihoterapevtom. Z njim lahko tudi lažje ozavestimo nezdrave vzorce, ki jih prinašamo v partnerstvo, ter jih spremenimo in tako v nov partnerski odnos vstopimo neobremenjeni.

In čeprav si je čustva nujno dovoliti ter jih izraziti, je lahko po drugi strani nenehno premlevanje preteklih dogodkov vse prej kot koristno. Če se ves čas osredotočamo le na preteklost, nas bo ta ujela v svojo past in ne bomo videli lepote tega trenutka in priložnosti, ki jih prinaša nov dan. Živimo vedno le tukaj in zdaj, ne v preteklosti, ki je tudi ne moremo spremeniti, le sprejeti.

Kdo ve, morda na kuharskem tečaju spoznamo novo simpatijo? Vir: yournorthcounty.com

Kdo ve, morda na kuharskem tečaju spoznamo novo simpatijo? Vir: yournorthcounty.com

Pomaga seveda pozitivna naravnanost, zavedanje, da ste čudovita oseba in da boste v bodoče zagotovo spet ljubili. Dajte sebi in svojemu ranjenemu srcu čas, da preboli. Poskrbite zase, bodite sočutni in potrpežljivi s sabo, imejte se radi in počnite stvari, ki so vam všeč.

Razpad zveze je lahko izvrstna priložnost, da obrnete svoje življenje na bolje, če jo le izkoristite. Zdaj imate namreč spet čas za vse dejavnosti, ki ste jih zaradi zveze morda zapostavljali. Hobiji so tudi odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi. In kdo ve, morda bo med njimi tudi novi partner.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: floridalicenseexpress.com