Kako preboleti izgubo hišnega ljubljenčka

Kako preboleti izgubo hišnega ljubljenčka

Hišni ljubljenček, pa naj bo pes, mačka, papiga ali zajček, nam obogati življenje ter v dom vnese veselje in toplino. V letih sobivanja se med nami stkejo prav posebne vezi. Zato je izguba, neizbežna spremljevalka lastništva živali, brez dvoma boleča.

Tisti, ki živali nikoli niso imeli, se pogosto čudijo, kako nekdo, ki je dom delil s svojim ljubljenčkom, tedne, celo mesece žaluje za poginulo živaljo. A žalost je povsem normalno čustvo ob izgubi in žalujoči se je ne bi smel sramovati niti zaradi nje občutiti krivde, pa naj okolica žalost in žalovanje še tako odriva in ne sprejema. Proces žalovanja za hišnim ljubljenčkom, s katerim smo 15 let delili življenje, vesele in žalostne trenutke in smo ga imeli zelo radi, lahko traja dolgo, v njem pa gremo skozi vse faze, značilne za žalovanje. Poglejmo, katere so to.

Žalost ob izgubi je normalna.

Žalost ob izgubi je normalna.

Proces žalovanja

V prvih dneh po izgubi ljubljenega prijatelja se  boste nanj zagotovo večkrat spomnili. To, da vas nihče ne bo zvesto počakal in veselo pozdravil, ko se boste vrnili domov, vas bo najverjetneje navdajalo z žalostjo in praznino, čustva pa se bodo ob opazovanju njegovih stvari in obujanju spominov še povečala.

Fazi šoka, ko boste večkrat pomislili, da ni res, da so le slabe sanje, navadno sledi reakcijska faza, v kateri se lahko pojavita jeza in strah, tudi depresija. Morda boste občutili krivdo (če bi le prej opazili znake bolezni ali z živaljo preživeli več časa), jezo (na veterinarja, voznika, ki je povozil žival, na vzreditelja, ki vam je prodal žival z degenerativno boleznijo), pa zanikanje in depresijo. Druga faza nato postopoma preide v fazo predelovanja in šele, ko je predelovanje zaključeno, sledi zadnja, četrta faza nove orientacije.

Žalovanje poteka v štirih fazah.

Žalovanje poteka v štirih fazah.

Kako dolgo traja žalovanje

Žalovanje je proces in je povsem naraven odziv na izgubo živali, ki nam je bila blizu in je imela pomembno vlogo v našem življenju. Žal nikoli ne moremo določiti časovnega okvira, potrebnega za žalovanje. Preprosto traja tako dolgo, kot je potrebno, kar je ponavadi dlje, kot pričakujemo. Nesprejemanje okolice vodi le v skrivanje in potlačevanje občutij, kar obdobje žalovanja navadno še podaljša.

Kako preboleti?

Kadar izgubimo ljubljeno osebo, je pogrebna slovesnost simboličen način slovesa in prehoda. Ni potrebno, da bi bilo pri živalih kakorkoli drugače, še več: obred vam lahko pomaga in olajša proces prebolevanja. V gozdu, ob potoku ali na živalskem pokopališču (v Sloveniji se nahaja v Mariboru) lahko pripravite simboličen obred, obeležite življenje vašega ljubljenčka in podelite spomine. Četudi boste truplo oddali vašemu veterinarju, lahko še vedno opravite svoj mali protokol, s katerim se boste poslovili. Za spomin lahko shranite ovratnico, odejico, posodico za vodo in podobno. Morda lahko simbolično posadite tudi drevo.

Za žalovanje si je potrebno vzeti čas.

Za žalovanje si je potrebno vzeti čas.

Nato sprejmite svojo izgubo, žalost in bolečino. Dovolite si občutiti vsa ta čustva, bodite nežni in sočutni do sebe. Dajte si čas – tudi nekaj tednov ali mesecev. Pogovorite se z osebo, ki vas razume in ima rada živali, če takšne ne poznate, pa lahko tudi s terapevtom. Izrazite čustva: pišite dnevnik, jokajte, ustvarjajte. Ne sramujte se svojih čustev! Pristna so in povsem na mestu. Žalovanje ob izgubi je naravno in normalno in je del življenja. Ne dovolite drugim, da vam govorijo, kako bi se morali počutiti.

Ostanite telesno aktivni, pazite na zdravo prehrano. Družite se s prijatelji in počnite stvari, ki vas veselijo. Ohranite dnevno rutino, še zlasti, če imate tudi druge živali. Tudi te bodo občutile izgubo in nadaljevanje ustaljene rutine jim bo dalo občutek varnosti.

Simboličen pokop je lahko lep obred, ki olajša proces žalovanja.

Simboličen pokop je lahko lep obred, ki olajša proces žalovanja.

Žalovanje in otroci

Če imate otroke, jim priznajte pravico do čustev in se o smrti odkrito pogovarjajte. Ne skušajte jih pomiriti z besedami, da je žival zaspala. To bi jih le zmedlo, iz spanja se namreč zbudimo, mar ne? Ne pretvarjajte se, da je žival pobegnila, se izgubila in se bo vrnila. To bi le zbujalo lažno upanje. Izguba in bolečina sta neizogiben del življenja, vi jim lahko le ljubeče stojite ob strani.

Dovolite otrokom, da izrazijo svoja čustva, četudi bodo morda nekaj časa jezni na vas, da ste dovolili, da žival umre. Dovolite jim tudi, da prisostvujejo na pogrebni slovesnosti, če jo boste pripravili.  V čustvovanju in vedenju bodo morda posnemali vas. Če boste smrt (zlasti v primeru, ko se boste morali odločiti za evtanazijo) sprejemali s histerijo, boste nemir opazili tudi na otrocih. Izrazite svoja čustva na zdrav način, tako boste najboljši zgled.

Z otrokom lahko skupaj posadita drevo ali postavita spomenik v spomin preminulemu ljubljenčku.

Z otrokom lahko skupaj posadita drevo ali postavita spomenik v spomin preminulemu ljubljenčku.

Kdaj po novega ljubljenčka?

Prijatelji in znanci vam bodo morda priporočali, da je takojšen nakup nove živali dobra odločitev. Nova žival že res prinaša novo ljubezen, nove izkušnje in z njo ustvarjate nove spomine, a za žalovanje si je vendarle potrebno vzeti čas. Zlasti otrokom bi se takojšen nakup nove živali zdel nelojalen in bi ga v svojih malih, nedolžnih očeh lahko videli kot izdajo. Dajte si čas in šele ko boste začutili, da je čas, da greste naprej, razmislite o nakupu ali posvojitvi.

Ko bo prišel čas za novo žival, pa se nikar ne iščite čim bolj podobne. Izberite raje novo pasmo, nasprotni spol, predvsem pa novo ime. Izogibajte se primerjavam. Nova žival je nova žival, drugo bitje, z drugimi lastnostmi. Zgradite z njo nov odnos, spustite jo v svoje srce in si polepšajte življenje. Zaslužite si.

Čas za novo žival? Da, a šele ko boste preboleli izgubljeno.

Čas za novo žival? Da, a šele ko boste preboleli izgubljeno.

Pripravila: Jana Puhar