Kariera ali družina?

Kariera ali družina?

Delež diplomantk, magistric in doktoric znanosti narašča že vse od šestdesetih let dvajsetega stoletja. Številne mlade izobražene ženske sanjarijo o karieri. Ambicije in predanost poslovnemu svetu se sicer ne izključujejo nujno z družinskim življenjem, a vse pogosteje se zgodi, da je vzpon kariere povezan s tiktakanjem biološke ure. In ko ta enkrat zazvoni, je lahko že prepozno.

Časi, ko je ženska ostala doma in skrbela za dom in družino, so minili. Na srečo ali pa – žal. Na srečo, kajti ženske imajo, vsaj v teoriji, končno enake možnosti, da se potegujejo za nekoč moške položaje in postanejo avtoritete tudi v nekdaj tipično moških poklicih. In žal, saj jih poleg kariere še vedno čaka večji del skrbi za gospodinjstvo. Čas, vložen v kariero, pa je tudi čas, odrečen družini.

Kariera ali družina? Vir: sheinthecle.com

Kariera ali družina? Vir: sheinthecle.com

Mora sodobna ženska danes izbirati med kariero in družino? To seveda ni nujno. A usklajevanje in kompromisi so neobhodni. Ženske, ki se danes odločajo za zaposlitev, to storijo iz dveh razlogov: iz želje ali iz potrebe. Za družino pa se praviloma odločajo zaradi želje.

Zato je prvo vprašanje, ki si ga mora mlada ženska zastaviti: ali si želim otroke?

Si zares želite otroke ali vam le tikrata biološka ura?

Si zares želite otroke ali vam le tiktaka biološka ura?

Odgovor ni preprost in ne nujno dokončen, sčasoma se pogosto spremeni. V dvajsetih letih se morda zdi, da je življenje brez otrok nadvse udobno, kar trideseta še potrdijo. Svoboda, udobje in materialna preskrbljenost so mamljivi.  A bolj, kot se bližajo štirideseta, bolj tiktaka biološka ura in odločitve za družino ni več mogoče prelagati v nedogled. Zdaj ali nikoli. Kakšna bo?

Si želim otroke, ker me izpolnjujejo in si brez njih ne morem predstavljati življenja? Ali le zato, ker tiktaka biološka ura in ker je to pričakovano v družbi, ker sem ženska? In seveda se mora vprašati tudi: ali želim kariero in kakšno kariero? Se želim z njo dokazovati, se to od mene pričakuje, v delu zares uživam?

Z usklajevanjem in kompromisi je vse mogoče! Vir: forbes.com

Z usklajevanjem in kompromisi je vse mogoče! Vir: forbes.com

Če sta tako odgovor za otroke kot odgovor za kariero pozitivna, potem sledi možnost iskanja kompromisov in združevanja vlog. Delež mam, ki se zaposlitvi odpovejo za vedno, je namreč precej majhen in številne ženske združujejo tako poklicno kot družinsko življenje. Vprašajte se: lahko kaj od tega malce počaka? Lahko imam otroke čez 5 let? Lahko začnem ali nadaljujem kariero čez leto ali dve?  Lahko nekaj časa delam manj?

In nenazadnje sledi še usklajevanje: si lahko s partnerjem deliva skrb za otroke, začenši s starševskim dopustom? Lahko računava na pomoč starih staršev, si lahko privoščiva dobro varuško? Si želiva, da najine otroke vzgajajo drugi, da bova lahko 60 ali več ur tedensko posvetila karieri?

Izkušnja materinstva je neprecenljiva!

Izkušnja materinstva je neprecenljiva! A si je ne želijo nujno vse.

Med samoizpraševanjem ni pravilnih ali napačnih odgovorov. Vedno je vredno prisluhniti srcu in svojim hrepenenjem in pustiti odprta vrata, da se odločitev sčasoma morda spremeni. Z veliko dobre volje in organizacije se sicer da združiti oboje. Kar nenazadnje dokazuje tudi najbogatejša Slovenka Iza Login, ali pa uspešna TV voditeljica in mentorica za osebni in poslovni uspeh Saša Einsiedler, ki ima kot mama petih otrok in samohranilka hkrati zavidljivo kariero.

Kjer je volja, tam je pot. Zato ni potrebno izbirati ali – ali, temveč lahko poiščete tudi način, da oboje združite.

Pripravila: Jana Puhar