Osem skrivnosti za dolg in srečen zakon

Osem skrivnosti za dolg in srečen zakon

Ljubezen nam je vsem v pogubo je bil naslov slovenskega filma, posnetega že davnega leta 1987. Trditev je po raziskavah univerze Surray zmotna, saj poročeni moški živijo dlje od samskih!

Toda zakaj je statistika ločitev tako zaskrbljujoča – po podatkih statističnega urada je v letu 2016 v Sloveniji v zakon stopilo 6.449 parov, razvez pa so zabeležili kar 2.432? Kaj loči srečne pare od nesrečnih? Preverili smo, kaj o skrivnostih za srečen zakon verjamejo strokovnjaki. Povprašali smo partnerske terapevte in coache.

V čem je skrivnost dolgega in srečnega zakona? Vir: blog.americareusa.net

V čem je skrivnost dolgega in srečnega zakona? Vir: blog.americareusa.net

Vsi hrepenimo po pomirjujoči bližini in povezanosti, po tem, da bi nas nekdo imel rad, nas sprejemal, podprl, potolažil in spodbudil, trdita partnerska in družinska terapevta Sara in Drago Jerebic v svoji knjigi Bližina osrečuje. In dodata še, da smo danes pri izbiri partnerja in vztrajanju v zakonu vse bolj zahtevni. Kako pa ustvariti tak varen, ljubeč, prijeten odnos?

1. Ne skušajte spremeniti partnerja

Vas moti, da vaš partner nikoli ne kramlja z vašimi prijateljicami? Ali da vaša partnerka z vami ne želi gledali nogometa? Darren Wilk, partnerski terapevt, pravi: “Srečni pari poznajo razlike med zakoncema, a ne skušajo spremeniti drug drugega. In raje kot na pomanjkljivosti se osredotočajo na partnerjeve pozitivne lastnosti.”

2. Ne zahtevajte, prosite

Moški pogosto potarnajo, da so siti svojih žena, ki ves čas godrnjajo: “Odnesi smeti, spet si pozabil dati posodo v pomivalni stroj, zahtevam, da pobiraš svoje nogavicem in zapri že to presneto zobno pasto!” Pritoževanje in zahteve ustvarjajo negativno atmosfero in verjetnost, da se bo kaj spremenilo, je precej majhna. Mnogo bolje, da svoje zahteve preoblikujete v prošnje. “Veliko bi mi pomenilo, če bi vsak dan pospravil za seboj nogavice.”

Prosite. In prisluhnite.

Prosite. In prisluhnite.

Ali: “Tako utrujena sem po službi, res bi bila vesela, če bi lahko prosim zložil posodo v pomivalni stroj. Drugače se tako hitro počutim kot razočarana gospodinja.” Tako vas bo partner tudi lažje slišal in spremenil svoje vedenje. Občutek, da je človek neupoštevan, namreč boli. “Ne gre za zobno pasto, nogavice, ampak za občutek preslišanosti, ignoriranosti, nepomembnosti. To boli,” pravi Sara Jerebic.

3. Pohvalite partnerja

V fazi zaljubljenosti partnerja navadno zasipamo s komplimenti. Toda sčasoma nanje kar pozabimo. Iskrena pohvala in zahvala za malenkosti, ki jih tako radi jemljemo za samoumevne, bo partnerja zbližala. Recite na primer: “Hvala, da vsako nedeljo skuhaš tako slastno nedeljsko kosilo. Ni ga čez tvojo govejo juho!” Ali pa morda: “Tako lepo te je bilo opazovati, ko si s hčerko sestavljal sestavljanko. Jaz ne bi imela toliko potrpljenja.”

4. Obujajte spomine

Obujanje spominov zbližuje!

Obujanje spominov zbližuje!

Pari, ki skupaj obujajo spomine na prijetne dogodke, na primer na dan, ko sta se spoznala, na njun prvi zmenek, na poroko, rojstvo otrok, skupno osvojen vrh Triglava, so s svojim razmerjem bolj zadovoljni. Takšno početje namreč spodbuja pozitivno miselno naravnanost: svojega partnerja in odnos vidijo v bolj pozitivni luči. Potegnite na plan stari album in preživita večer ob obujanju spominov!

5. Postanite prava zaveznika

Srečni pari se med seboj podpirajo, tolažijo in vzpodbujajo. A Slovenci kar radi pokritiziramo dejanja in lastnosti svojih partnerjev in ko ta na primer potarna, da je v službi napredoval kolega, hitro siknemo: “Si je že zaslužil, res veliko dela in nikoli ne zamuja, tako kot ti.” S takšnimi besedami nehote stopimo na stran šefa, toda vse, kar naš partner v takšni situaciji potrebuje, je sočutje in podpora. Vesel bo besed: “Kakšna neumna odločitev! Ti si krasen in sposoben sodelavec in prav bi bilo, da bi napredoval. Verjamem vate!” Ali preprosto: “To je pa res grozno, žal mi je zate.” Naklonjeni odzivi so tisti, ki povezujejo.

6. Pogovarjajta se o vama

Nikar ne govorita samo o otrocih in vsakdanjih opravilih!

Nikar ne govorita samo o otrocih in vsakdanjih opravilih!

Vzemita si nekaj minut vsak dan in si povejta, kako sta preživela dan, kaj vaju je razveselilo, užalostilo, delita svoje skrbi in strahove. Spregovorita o čustvih, ne le o gospodinjskih opravilih in otrocih.  Poslušajta se in pokažita iskreno zanimanje drug za drugega. To bo med vama ustvarilo čustveno povezanost. Brez nje se počutimo sami in čeprav smo v odnosu, občutimo praznino, osamljenost, odtujenost.

7. S poroko se osvajanje šele prične

A seveda osvajanje svojega zakonca! Številni pari namreč radi po poroki zdrsnejo v udobje varnosti, domačnosti in bližine ter pozabijo na romantične geste, komplimente ali strastne večere v dvoje. A seveda se vsi radi počutimo posebne in zaželene, vsi radi vidimo, da smo nekomu všeč in se trudi za nas. Srečni pari tudi po poroki hodijo na zmenke, si podarjajo komplimente in drobne pozornosti, predvsem pa preživljajo čas skupaj.

8. Navade in rituali

Rituali, naprimer nedeljsko pitje kave, povezujejo. Vir: pinterest.com

Rituali, na primer nedeljsko pitje kave, povezujejo. Vir: pinterest.com

Ljubezenski coachi povedo, da so najbolj srečni tisti pari, ki stvari počnejo skupaj in sčasoma razvijejo navade in rituale, ki jih povezujejo, pa naj bo to petek, ki je rezerviran za zmenek, nedeljski ritual obiska pekarne in nato kramljanje ob kavici, mesečni obisk pri starih starših ali celo sobotno pranje perila.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: huffingtonpost.com