Na pomoč! Partner ne želi otrok, moja biološka ura pa tiktaka

Na pomoč! Partner ne želi otrok, moja biološka ura pa tiktaka

Kdaj bosta pa vidva zibala? Sta že naročila dojenčka? Leta tečejo! Zdi se, da v letu 2017 družba še vedno pričakuje, da bodo vsi mladi pari imeli otroke. Toda številni, med njimi tudi znan slovenski fotograf Arne Hodalič ali pa slavna igralka Cameron Diaz, pravijo: otrok nočem! Pravi tako tudi vaš partner, medtem ko si vi na smrt želite otroka? Vas pritiski okolice spravljajo še bolj ob živce?

Odločitev, ali bomo imeli otroke ali ne, je zasebna in povsem legitimna stvar vsakega posameznika. O njej nam ni potrebno razpravljati ali se zanjo celo zagovarjati nadležnim sorodnikom ali radovednim znancem. Ni nam potrebno poslušati očitkov, da smo sebični in kako bomo sami na stara leta. Toda kaj se zgodi, ko vstopimo v razmerje ali celo načrtujemo poroko s partnerjem, ljubeznijo svojega življenja, ki ima na naraščaj povsem drugačen pogled kot mi? Ki morda celo že ima otroke iz prejšnje zveze, pa jih ne želi več?

V tem primeru so pogovori nujni!

Cameron Diaz ne želi otrok! Vir: cargocollective.com

Cameron Diaz ne želi otrok! Vir: cargocollective.com

37-letna Mojca iz Ljubljane prijateljuje z 42-letnim Dejanom iz Kranja že dve leti. Ko sta se spoznala, je bil on že srečno ločen in oče dveh najstnic, ki stanujeta pri mami, ona pa samska in brez otrok. Prvo leto sta veliko potovala, se družila in zabavala, nato pa je nastopil čas, da razmislita, kam gre njuno življenje. Povabil jo je, da se preseli k njemu, in ona je zapredla, da želi otroke.

Njegov odgovor: “Ne, nikakor, ne želim več otrok, saj že imam dve veliki hčeri in ponovno svojo svobodo,” jo je šokiral, zmedel, prestrašil.  Njeno število jajčec je že na kritičnem nivoju in kaj kmalu bo za naraščaj že prepozno. Naj vztraja? Naj se preseli k njemu? Ima njuna zveza sploh prihodnost?

Vpogled v preteklost in prihodnost

Za vedno le dvojina? Vir: hdwallpapersrocks.com

Za vedno le dvojina? Vir: hdwallpapersrocks.com

Če o otrocih še niste izoblikovali dokončnega stališča, razmislite, ali ste kdaj v preteklosti sanjarili o tem, da bi imeli otroke. Ali ste se od nekdaj videli v hiši z belo ograjo, zlatim prinašalcem in otroci? Ali pa otroci preprosto niso bil nikoli del vaše zgodbe? Kaj pa vaš partner? Odgovorita si na ta vprašanja odkrito.

Potem razmislite, kje se vidite čez 10, 20, 30 let. Bodite pošteni do sebe in se skušajte čim bolj vživeti v prihodnost. Kako se boste počutili, ko bodo vaši prijatelji imeli družine, ko bodo rojstnodnevna praznovanja otrok postala stalnica in bo čas za skupno, brezskrbno potepanje po svetu in zabavah postal preteklost? Bodo krsti, obhajila, maturantski plesi in družinski prazniki za vas vir bolečine, frustracije in neuresničenih želja?

Svoje želje postavite na prvo mesto

Poslušajte svoje srce! Vir: parents.com

Poslušajte svoje srce! Vir: parents.com

Partner, ki ima močno in neomajno stališče, da ne želi otrok, ima do takšne odločitve vso pravico, ne glede na razloge zanjo. Pošteno je, da to pove že na začetku razmerja. Pošteno je tudi, da to sprejmete, brez fige v žepu in upanja, da si bo nekoč premislil, se pustil pregovoriti ali celo prelisičiti.

Res je, ljudje v desetih, dvajsetih letih morda spremenijo svoje mnenje ali pa tudi ne. Če ste dvajsetletnica, vaš partner pa jih ima petdeset, se danes morda strinjate z njim, da ne bosta imela otrok. A čez deset let boste morda mislili drugače, njegovo stališče pa bo enako. Bosta uživala skupaj teh deset let in boste potem iskali srečo drugje, ko ali če se vaše želje spremenijo?

Si otroka želite že danes? Vso pravico imate do svojih želja in temeljnih prepričanj. In vso pravico imate, da svojo željo uresničite. Toda morda preprosto ne s tem partnerjem.

Vas misel na otroke frustrira? Pravico imate do življenja brez njih! Vir: telegraph.co.uk

Vas misel na otroke frustrira? Pravico imate do življenja brez njih! Vir: telegraph.co.uk

Žrtvovanje svojih srčnih želja in odpovedovanje sebi za partnerjevo srečo ni le nesmiselno, ampak vodi v dolgoročno nesrečo in zagrenjenost. Bodite iskreni do sebe in do obeh. Postavite svoje srčne želje na prvo mesto!

Brez povratka

Če ste v razmerju s partnerjem, ki ne želi otrok, pa čutite, da vam biološka ura tiktaka, boste najbrž začeli stopnjevati pritisk v upanju, da si premisli. Kar se najverjetneje ne bo zgodilo. A dokler vaša ura tiktaka, še imate možnost, da ujamete zadnji vlak.

Vztrajati v zvezi, se deset let pritoževati in moledovati, nato pa ugotoviti, da ste s čakanjem zapravili svojo priložnost – je vredno? Kaj, če se po nekaj letih vseeno razidete in ugotovite, da vaš novi partner želi otroke, a bo takrat zares prepozno? Včasih je prepad med dvema preprosto prevelik.

Ni prostora za kompromis

Čeprav za večino nesoglasij velja, da je srednja pot prava, da sta oba zadovoljna, če vsak malce popusti, pa pri otrocih temu ni tako. Bodisi jih imata, bodisi jih nimata. Ne moreta imeti pol otroka. Ne moreta ga kasneje posvojiti, če si ga eden ne želi. Partnerska terapija vama lahko pomaga rešiti nekatera nesoglasja, toda ne more spremeniti vaših temeljnih prepričanj. Včasih je čas, da si nalijete čistega vina. Včasih je čas, da gresta vsak svojo pot. S plenicami in otroškimi vozički ali brez njih.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna slika: cesarsway.com