Povabite mamo na kavo in jo rešite iz objema osamljenosti

Povabite mamo na kavo in jo rešite iz objema osamljenosti

Koliko časa je že minilo, odkar ste zadnjič obiskali mamo? Izsledki študije, narejena v letu 2012, pravijo, da bi jo morali čim prej poklicati in povabiti na kosilo! Osamljenost je pri starostnikih namreč tisti dejavnik, ki močno znižuje njihovo kakovost življenja, povečuje tveganje za nastanek depresije, težav z zaznavanjem in težav z zdravjem, vodi pa lahko celo v hitrejšo smrt.

Neka druga študija, objavljena leta 2017 v Plos Medicine, je razkrila, da socialne vezi prav tako učinkovito pripomorejo k podaljševanju življenja kot zniževanje prevelike telesne teže ali povečevanje telesne aktivnosti pri tistih, ki premalo aktivni.

Starostniki so pogosto osamljeni. Vir: msn.com

Starostniki so pogosto osamljeni. Vir: msn.com

Vsi vemo, da prehod v tretje življenjsko obdobje ni lahek in prinaša številne boleče izkušnje. Prične se z odhodom zadnjega otroka iz družine, nadaljuje z upokojitvijo, ki se ji sčasoma pridružijo starostne bolezni ter prej ali slej smrt enega izmed zakoncev, pa tudi smrt prijateljev in znancev iz mladosti, službe in pokoja. Mnogi starostniki odidejo v domove za ostarele, kjer so življenjske razmere povsem drugačne in se jim mnogi ne znajo in ne zmorejo prilagoditi, sistem institucije pa je zanje manj oseben in pogosto preveč tog. Številne starostnike pestijo tudi finančne težave.

Povabite mamo na kosilo! Vir: huffingtonpost.com

Povabite mamo na kosilo! Vir: huffingtonpost.com

Ker so starejši dostikrat, posebno v srednji in pozni starosti, izločeni iz skupin, prihaja do občutkov osamljenosti, ki po navedbah Svetovalnice kameleon v povprečju narašča po 70. letu. Osamljenost je sicer tudi najpogostejše negativno čustvo pri starostnikih.

Kot je za New York Times pojasnila socialna delavka Barbara Moscowitz: naša potreba po druženju z ljudmi, ki nas poznajo, cenijo in razveseljujejo, nikoli ne zbledi. Preživljanje kvalitetnega časa z vašo mamo pa ne prinaša prednosti le zanjo: prijetno druženje in pogovori so že res ključnega pomena zanjo, a tudi vi boste slišali njene zgodbe, se stisnili v njen objem in, kar je še slajše, morda vam bo končno zaupala tudi svoj recept za najboljše piškote.

Mama bo z vami z veseljem delila življenjske izkušnje! Vir: thelifesquare.com

Mama bo z vami z veseljem delila življenjske izkušnje! Vir: thelifesquare.com

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: huffingtonpost.com