Sta kot pes in mačka? Razlike lahko utrdijo vajin odnos!

Sta kot pes in mačka? Razlike lahko utrdijo vajin odnos!

Se še spomnite znane pesmi, ki jo je prepeval priljubljeni pevec Alpi Nipič? Besedilo je govorilo: “Kar ljubim jaz, ne maraš ti, kar tebi všeč je, meni ni, je že tako, kako sva si različna!”

Tudi vi opažate velike razlike med vama s partnerjem? Se vam zdi, da sta kot dan in noč? Ne le, da nimata skupnega prav nobenega prijatelja ali hobija, ampak vaju razdvajajo celo temeljna prepričanja, kot sta vera in politika. Vaju razlike privlačijo ali se med vama krešejo mnenja in prihaja do nenehnih konfliktov? Ali se kdaj vprašate, ali ima vajina zveza sploh možnost, da preživi?

Sta kot dan in noč? Vir: theodysseyonline.com

Sta kot dan in noč? Vir: theodysseyonline.com

Hrvaški avtor Bruno Šimleša, ki je s svojimi knjižnimi uspešnicami s področja popularne psihologije in duhovnosti vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji, trdi, da morata imeti partnerja vsaj nekaj skupnega, kar ju povezuje. Pa naj bo to temeljni pogled na življenje, konjički ali način preživljanja prostega časa. Toda, ali je to dovolj za uspešno zvezo?

So razlike krive za visoko število ločitev v Sloveniji?

Po podatkih Statističnega urada je v Sloveniji letno število razvez večje od ene tretjine novo sklenjenih zakonskih zvez. So krive usodne razlike? Pravzaprav ne. Raziskave kažejo, da je nezadovoljstvo v partnerskih odnosih največkrat posledica nerazrešenih konfliktov med partnerjema.

So razlike krive za prepire? Vir: wehelprelations.blogspot.si

So razlike krive za prepire? Vir: wehelprelations.blogspot.si

Povod za konflikte so sicer res razlike, a pravi razlog je potrebno poiskati globlje: razlik pogosto ne znamo sprejeti, se o njih iskreno pogovoriti in drug drugemu dopustiti, da je tisto, kar v resnici je. Celo pari, ki pridejo na zakonsko svetovanje, imajo večkrat cel seznam napak, ki jih motijo na partnerju, in le redko iščejo priložnosti za izboljšave v sebi.

Oh, kako sva si različna …

Veliko zvez je uspešnih, čeprav je on zagrizen mesojedec, ona pa že leta prisega na vegetarijanstvo. Tudi profesionalne športnice imajo ob sebi velikokrat le rekreativnega športnika, ali pa deloholiki prav prijetno sobivajo z ženo gospodinjo. Znane so tudi dolgoletne zveze med starejšim moškim in nekaj deset mlajšo žensko, med temnopoltim možem in njegovo svetlolaso izbranko. Tudi introvertiran mož, ki uživa v vrtnarjenju in igranju računalniših iger, ter ekstravertirana žena, vedno obkrožena s prijateljicami, lahko uspešno shajata.

Heidi in Seal sta dolga leta veljala za idealen par! Vir: returnofkings.com

Heidi in Seal sta dolga leta veljala za idealen par! Vir: returnofkings.com

Po drugi strani bo najbrž težko obstala zveza, kjer si eden od partnerjev nadvse želi imeti otroke, drugi pa si starševstva ne predstavlja niti v sanjah. Na propad je najverjetneje obsojeno tudi razmerje, v katerem je nekdo goreč pripadnik ene vere, drugi pa je popoln ateist in v veri ne vidi smisla. Razen če sta oba pripravljena malce razrahljati svoj ego, sprejeti sebe in partnerja takšnega, kot sta in dovoliti razlikam, da preprosto so, brez upanja, da se bodo nekoč zmanjšale ali celo izginile.

Kako ohraniti zdravo zvezo kljub velikim razlikam?

Intimni odnosi temeljijo na privlačnosti, spoštovanju, zaupanju in predajanju. Da smo lahko v pristnem, ljubečem odnosu z drugimi, moramo najprej spoznati, sprejeti in vzljubiti sebe. Učenje razumevanja sebe in partnerja, učenje konstruktivnih komunikacijskih veščin in reševanja konfliktov v odnosih so najboljši temelji za harmonično partnerstvo.

Ljubezen ne šteje let. Vir: goldlikeprocution.com

Ljubezen ne šteje let. Vir: goldlikeprocution.com

  1. Bodita iskrena in povejta, kdo v resnici sta in kaj čutita.
  2. Spoštujta razlike. Dovolita drug drugemu biti to, kar sta.
  3. Na razlike poglejta s kančkom humorja.
  4. Vsak dan iščita in poimenujta stvari, ki jih pri partnerju cenita.
  5. Govorita o sebi in svojih čustvih.
  6. Iščita skupne točke in podobnosti.
  7. Skupaj razvijajta nove konjičke.
  8. Obiščita zakonskega terapevta.

Predsvem pa ne glede na vse ostanita zvesta sebi! Saj se spomnite zgodbe Pigmalion, v kateri profesor preprosto prodajalko rož spremeni v elegantno damo, potem pa iskrica izgine? Bolj kot smo zvesti samemu sebi, bolj smo namreč privlačni!

Morda vaša zveza ni sanjska, ampak vas gospod pravi še čaka za vogalom? In ko se najdeta, večer razlikam navljub zaključita z zadnjo kitico Nipičeve pesmi: “Ko zvečer sva sama, ko le noč je z nama, pa želiva isto si oba!”

Na razlike poglejte s humorjem. Vir: faithandfitness.com

Na razlike poglejte s humorjem. Vir: faithandfitness.com

 

Pripravila: Jana Puhar