Ali so prvorojenci res pametnejši?

Ali so prvorojenci res pametnejši?

Ali veste, kaj imajo skupnega Angela Merkel, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, JK Rowling in Beyoncé? Poleg slave, uspeha in bogastva so vse – prvorojenke. Ali so kot take kaj pametnejše od svojih sorojencev, so preučevali na univerzah v Edinburgu in Sydneyu. Rezultati študije so bili osupljivi: prvorojenci nimajo le višjega inteligenčnega kvocienta, temveč tudi bolje plačane službe!

Ste med tistih 80 odstotkov srečnežev, ki so se rodili v družini z več otroci? Socialne vezi in komunikacijske veščine, ki jih otroci stkejo in osvojijo v odnosu s sorojenci, so čudovita popotnica za vse življenje. Seveda ne gre zanemariti tekmovalnosti med brati in sestrami, ki pa je lahko za uspeh v življenju tudi dobrodošla.

So prvorojenci res pametnejši?

So prvorojenci res pametnejši?

Raziskava

Raziskovalci v ZDA so spremljali 5000 otrok, vse od nosečnosti do njihovega štirinajstega leta. Vsaki dve leti so preverili njihovo raven razumevanja in funkcionalne pismenosti s testi, kot je povezovanje črk, tvorjenje besed ter branje. Pri tem so upoštevali tudi ekonomske razmere in družinsko ozadje. Spremljali so na primer, ali sta starša v nosečnosti kadila, ali je mati uživala alkohol ter kasneje tudi, koliko umske stimulacije in čustvene opore so bili deležni otroci v prvih treh letih življenja.

Razlike so opazno naraščale s starostjo, kar se je pokazalo tudi ob testiranju njihovih bralnih, govornih, matematičnih in povezovalnih sposobnostih.

Raziskovalci so 14 let spremljali 5000 otrok,

Raziskovalci so 14 let spremljali 5000 otrok,

Zakaj je vrstni red rojstev v družini pomemben?

Raziskava je pokazala, da so bili mlajši otroci v družinah pogosto deležni manj pozornosti in stimulativnih aktivnosti, kot so branje in ustvarjanje s staršem ali igranje glasbenih inštrumentov. Te aktivnosti pa dokazano vzpodbujajo razvoj možganov in vplivajo na višji inteligenčni kvocient.

Kako to, da so starši sčasoma postali bolj pasivni? Oče in mama, ki sta že imeli starejšega otroka, ste morala pozornost, čas in energijo deliti, zato sta se aktivnosti, ki bi spodbujale otrokov razvoj, lotevala redkeje ali pa je zanje kdaj preprosto zmanjkalo časa in energije.

Matere so se v drugi nosečnosti pogosteje obnašale bolj tvegano!

Matere so se v drugi nosečnosti pogosteje obnašale bolj tvegano!

Zanimivo je, da so  se matere v kasnejših nosečnostih vse pogosteje izpostavljale dejavnikom tveganja, kot je na primer kajenje ali uživanje alkohola.

Če ste torej mlajši otrok v družini in imate nižji inteligenčni kvocient od starejšega brata ali sestre, niste sami krivi, zato se uprite neprijetnim primerjavam. Nenazadnje pa pametnejši ljudje niso nujno tudi srečnejši, kajne?

Nekdanja prva dama in nesojena predsednica je prvorojenka. Pa je tudi srečna?

Nekdanja prva dama ZDA in nesojena predsednica je prvorojenka.

Pripravila: Jana Puhar