Kako okrepiti otrokov imunski sistem na naraven način

Kako okrepiti otrokov imunski sistem na naraven način

Ste vedeli, da odrasli Slovenci za prehladom zbolijo v povprečju dva- do štirikrat na leto, otroci pa kar desetkrat? Sezona gripe in prehladov je nadležna spremljevalka zimskih mesecev. Otroci so še posebej občutljiva skupina, saj se njihov imunski sistem še razvija. Pogosto so bolni, zdravniki vse prehitro predpišejo antibiotike, tako potreben čas za temeljito okrevanje pa je navadno skrajšan na minimum. Nemalokrat v vrtcih in šolah srečamo otroke, ki še vedno jemljejo zdravila!

Najmočnejše orožje v boju zoper virusom in bakterijam je seveda močan imunski sistem. Kako ga okrepiti? Je uživanje probiotikov in beta glukanov dovolj učinkovita bližnjica? So imele stare mame prav, ko so rekle, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

Odžene eno jabolko na dan res zdravnika stran?

Odžene eno jabolko na dan res zdravnika stran?

Strokovnjaki trdijo, da se več kot 70 odstotkov celic imunskega sistema nahaja v črevesju. Zato se vse začne in konča – s hrano. Že Hipokrat je vedel, da je hrana zdravilo, a seveda pravilno izbrana in zdrava!

Sadje in zelenjava

Otrok naj uživa čim več sezonskega sadja in zelenjave ekološkega in lokalnega izvora. Ostanki škropiv in gnojil namreč slabijo črevesno floro, poleg tega pa porabi organizem več energije za izločanje strupenih snovi. Po podatkih Greenpeace največ oporečnega sadja in zelenjave uvozimo iz Italije, Španije in Turčije, zato raje kot supermarket obiščite lokalno tržnico.

Pet na dan! Vir: dietsinreview.com

Pet na dan! Vir: dietsinreview.com

Sadje in zelenjava sta polna vitaminov in mineralov, pa tudi balastnih snovi, ki skrbijo za redno odvajanje in vzdrževanja ravnovesja dobrih in slabih bakterij v črevesju. Otroku ponudimo vsaj pet porcij zelenjave in sadja dnevno, lahko tudi v obliki sveže stisnjenih sadno-zelenjavnih sokov ali smutijev. Eno jabolko na dan, kot pravi stara mama, v današnjem času ni več dovolj!

Izogibajte se sladkorju, saj dokazano zmanjšuje nivo levkocitov v krvi, ki so pomemben zaveznik v boju proti virusom.

Vitamin C, D in mineral cink

Vitamin C, ki ga najdemo veliko v kiviju, citrusih in papriki, ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in pomaga pri zmanjševanju utrujenosti. Krepi obrambne sposobnosti belih krvnih celic v imunskem sistemu in vpliva na večjo količino protiteles.

Citrusi so dober vir vitamina C! Vir: stylecraze.com

Citrusi so dober vir vitamina C! Vir: stylecraze.com

Vitamin D je po rezultatih raziskave danskih znanstvenikov ključni igralec pri aktiviranju obrambnega sistema, njegovo pomanjkanje pa je povezano s šibko odpornostjo na infekcije. Vitamin D omogoča aktiviranje T-celic imunskega sistema, žal pa ima po nekaterih ocenah kar polovica svetovnega prebivalstva v krvi premalo tega vitamina. Njegov nivo je najnižji ravno februarja! Vitamin D nastaja v koži, ki je izpostavljena sončnim žarkom, zaužijemo ga lahko tudi s hrano, na primer ribjim oljem.

Cink je superjunak med minerali, saj pomembno vpliva na obrambne in regeneracijske sposobnosti našega telesa ter usmerja, kontrolira in ohranja encimski sistem in celice. Dokazano je, da večji odmerki cinka zmanjšujejo simptome in pospešijo okrevanje po bolezni. Najdemo ga v morski hrani, v jajcih, teletini pašne reje, v oreščkih in polnovrednih žitih. Če ga dodajamo s prehranskimi dopolnili, je najbolj učinkovit v obliki glukonat.

Spanje

Pediatri so si enotni: otroci za zdravje in razvoj nujno potrebujejo dovolj spanja! Večina predšolskih otrok potrebuje poleg nočnih desetih ur spanca še opoldanski počitek. Med spanjem se telo obnavlja, zdravi in krepi. Ko je telo oslabljeno, potrebuje še toliko več počitka, da se spet okrepi. Spodbujajte otroka, da hodi zvečer zgodaj spat.

Gibanje

Gibanje na prostem tudi pozimi krepi imunski sistem

Gibanje na prostem tudi pozimi krepi imunski sistem.

Redna, zmerna telesna aktivnost je zagotovo dober zaveznik imunskega sistema in ga opazno krepi. Pediatri tudi pozimi priporočajo sprehode in gibanje na prostem. Med gibanjem se telo poti in na ta način izloča strupe, prav tako pa se sproščajo endorfini, ki delujejo protistresno in tudi tako krepijo imunski sistem. Pazljivost velja le pri otrocih, ki se s športom intenzivno ukvarjajo vsak dan: pretirana fizična vadba lahko slabi imunski sistem.

Probiotiki

Ravnovesje črevesne mikroflore je izjemno pomembno za pravilno delovanje imunskega sistema. Antibiotiki občutno oslabijo imunski sistem otroka ravno zato, ker uničijo večino mikroflore, torej poleg slabih bakterij pobijejo tudi dobre. Organizem potrebuje kar šest mesecev, da spet vzpostavi prvotno stanje, v tem času pa je precej bolj dovzeten za okužbe.

Fermentirani mlečni izdelki so dober vir probiotičnih bakterij. Vir: bbc.co.uk

Fermentirani mlečni izdelki so dober vir probiotičnih bakterij. Vir: bbc.co.uk

Poškodovani črevesni flori lahko pomagamo izboljšati njene funkcije in ponovno vzpostaviti normalno delovanje z rednim vnašanjem probiotičnih sevov. Najdemo jih v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot so kefir, kislo mleko, jogurt in fermentirani napitki. Vendar večino koristnih bakterij žal ustavi že želodčna kislina, zato ni odveč poseči po dopolnilih v obliki kapsul z dvojno ovojnico, ki omogoča, da dobre bakterije dospejo do črevesja.

Omega 3

Omega tri maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjem olju, lanenem olju in lanenem semenu ter svetlinovem olju, krepijo imunski sistem, blažijo in zavirajo vnetja, znižujejo krvni tlak, sodelujejo pri proizvajanju energije in pospešujejo presnovo. V otrokovo prehrano vnesite čim več mastnih rib (losos, tuna, skuša, sardina in polenovka), pokrovače, orehe in gorčična semena. Za optimalen učinek pa naj dnevno zaužije žličko ribjega olja.

Ribje olje je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom D. Vir: thehealthbenefitsof.com

Ribje olje je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom D. Vir: thehealthbenefitsof.com

Zelišča

Nekatera zelišča slovijo po blagodejnem vplivu na imunski sistem. Eno takšnih je ameriški slamnik, ki je najučinkovitejši v obliki tinkture, njegova uporaba pa je primerna za otroke od 6. leta naprej. V slovenski kulinariki je po protivnetnih in protivirusnih učinkih zelo cenjen česen, ki vsebuje alicin. Česen je eden najboljših naravnih antibiotikov. Deluje protivirusno, protiglivično in protibakterijsko.

Ameriški slamnik krepi imunski sistem. Vir: dominvrt.si

Ameriški slamnik krepi imunski sistem. Vir: dominvrt.si

Glukani

Zadnja leta so na tržišču na voljo prehranski dodatki z glukani. Nekateri starši po njih raje ne posegajo, saj pravijo, da gre za kemične pripravke. Toda beta glukani so v naravi prisotni že tisočletja, v dopolnila pa jih predelajo z naravnim tehnološkim postopkom iz kvasovk. Imunoglukan je naravni bioaktivni polisaharid, izoliran iz gobe bukov ostrigar. V obliki dopolnil so glukanom pogosto dodani vitamin C, cink ali vitamin D, zato so sirupi učinkoviti pomočniki pri krepitvi imunskega sistema.

Pripravila: Jana Puhar