Kako pomagati otroku s prekomerno telesno težo

Kako pomagati otroku s prekomerno telesno težo

Otrok s prekomerno telesno težo je vse več. To je resen javnozdravstveni problem, pretežki otroci pa so pogosto tarča neprimernih opazk sovrstnikov, ki jih izključijo iz družbe. Posledično imajo nizko samopodobo in občutke manjvrednosti. To je podlaga za kasnejši nastanek depresije, motenj hranjenja in drugih resnih bolezni. Kako lahko pomagate svojemu otroku, ki bije bitko s prekomerno težo?

Debelost je vse bolj prisotna pri otrocih. Vir: usnews.com

Debelost je vse bolj prisotna pri otrocih. Vir: usnews.com

Recept za debelost je v večini primerov preprost: preveč nezdrave hrane in premalo gibanja. Pomembno je, da se starši zavedamo, da moramo otroku postaviti mejo pri tem, koliko posamezne vrste hrane lahko poje. Če znamo otroku reči ne, nas to še ne naredi za slabe starše. Še več: naša dolžnost je, da otroku privzgojimo zdrave prehranjevalne navade in ga spodbujamo k pozitivnemu odnosu do gibanja. Če smo otroku že od nekdaj dovolili, da poje vse, kar mu poželi srce, bo to navado težje spremeniti. A tudi to ni nemogoče!

Kako otroku privzgojiti zdrave navade?

Učenje zdravih prehranjevalnih navad se mora začeti doma, v družini. Zavedati se je treba, da bo vsak naš poskus spreminjanja otrokovih navad zastonj, če tudi sami ne bomo za zgled. Med ključnimi cilji, ki si jih zastavimo, naj bo naučiti otroka samostojno izbirati zdravo hrano in pravilno razporejati obroke čez dan. Otrok s prekomerno težo namreč ne prepozna, koliko hrane v resnici potrebuje in kdaj je pojedel preveč.

Kako se lotiti sprememb?

S spremembami nikar ne hitimo in jih ne uvajajmo čez noč. Iz številnih primerov iz prakse vemo, da diete za otroke, ki se jih lotevamo samostojno in brez nadzora strokovnjaka, ne delujejo. Prav tako ne pomaga, če otroka silimo v šport. Otroku, ki se spopada s prekomerno telesno težo, moramo nuditi celovit pristop. Če vidimo, da temu sami nismo kos, poiščimo pomoč pri strokovnjaku!

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako začeti z uvajanjem sprememb v otrokov življenjski slog:

1. Na razpolago mu dajmo polnozrnate izdelke in veliko zelenjave in sadja. Zdrava hrana naj bo vedno na zalogi!
2. Kupujmo manj mastne mlečne izdelke. Pri mesu se večkrat odločimo za perutnino in pusto meso.
3. Na krožniku naj se pogosteje znajdejo stročnice in ribe.
4. Omejimo pitje sladkih pijač – namesto njih naj otrok pretežno pije vodo.
5. Omejimo uživanje hrane, ki je premastna in presladka. Naučimo se reči ne!
6. Naučimo ga, kako velik bi moral biti obrok, primeren zanj.

Nezdrave hrane ni treba popolnoma črtati

Tu pa tam otroku dovolimo, da si privošči njemu ljub prigrizek. Vir: rawstory.com

Tu pa tam otroku dovolimo, da si privošči njemu ljub prigrizek. Vir: rawstory.com

Če so bile vaše omare do sedaj polne nezdrave hrane, kot so čips, tortice, čokolade, sladke pijače in podobno, vam jih ni treba popolnoma odstraniti, saj bi to vodilo v nove in nove prepire. Bodimo realni: otrok, vajen nezdrave hrane, bo do nje prišel v vsakem primeru – če je ne bo dobil doma, pa jo bo kje drugje. Zato je važno, da vsaj doma omejimo njeno količino. Občasno mu privoščimo, da poje kakšen slan prigrizek ali spije svoj najljubši sok, a zagotoviti moramo, da bo imel vedno na voljo nadomestni prigrizek, ki ga bo lahko dal v usta, ko ga bo zgrabila lakota. Izbira je velika: banana, borovnice, jabolka, lahek namaz na polnozrnatem kruhu …

Kako ga spodbuditi h gibanju?

Otrok nenehno opazuje naše obnašanje. Če sami nismo zgled zadostnega gibanja, kako lahko to pričakujemo od nekoga drugega? Recept za to, da premaknemo stvari, je, da se začnemo gibati tudi sami. Po službi potelovadimo ali se usedimo na sobno kolo, namesto da bi celotno popoldne preživeli pred televizijo ali za računalnikom. Otroku povemo, da si lahko izbere poljubno telesno dejavnost, ki ga bo najbolj veselila – morda je to igranje z žogo, kolesarjenje ali hitra hoja. Gibanje naj se začne kot igra, kasneje pa lahko otroka vpišete tudi v organizirano športno skupino. Šport bo otroku koristil vse življenje, saj ne bo tako podvržen stresu, imel bo krepkejše kosti in pozitivno samopodobo.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Emaze