Otroška alergija na pršice: kaj lahko storite, da zaščitite otroka?

Otroška alergija na pršice: kaj lahko storite, da zaščitite otroka?

Je vaš otrok alergičen na pršice? Se ponoči zbuja, ga srbi, vas pa skrbi, kako boste neprespani preživeli še en dan v službi? Ste preizkusili zares že vse preproste, a preverjeno učinkovite metode? Preberite, kaj lahko še storite, da zaščitite otroka pred pršicami!

Pršice, naši sostanovalci

Pršice srečamo v vseh stanovanjih, ne glede na to, kako čista, urejena ali nova so. In čeprav ne počnejo nič nenavadnega in jih s prostim očesom sploh ne vidimo, so nadvse moteče za tiste, ki imajo alergije nanje. Težave povzročajo skozi vse leto. Alergene so tako pršice same kot tudi njihovi iztrebki. Pršice obožujejo vlago, toploto, temo in hrano, njihovo sanjsko prebivališče pa je vaša postelja z ostanki kožnih celic.

Z rednim menjavenjem posteljnine in uporabo proti alergijskih prevlek boste zmanjšali težave! Vir: http://www.telegraph.co.uk/lifestyle/10796021/The-dirty-secrets-of-Britains-bedrooms-get-a-public-airing.html

Z rednim menjavanjem posteljnine in uporabo protialergijskih prevlek boste zmanjšali težave! Vir: telegraph.co.uk

Preberite tudi: Ves čas zbolevaš? Razlog za to je lahko tvoja postelja!

Odstranite preproge in zavese

V otroški sobi se zdi preproga kot mehka igralna podloga nepogrešljiv dodatek. Prav tako zavese, ki zatemnijo prostor in odvrnejo nezaželene poglede. A v domovih, kjer je prisotna alergija na pršice, je potrebno oboje odstraniti. Omejiti je potrebno tudi količino plišastih živalic (teh naj bo čim manj) ter jih redno, tedensko prati.

Posteljnina

Dobrodošlo je, da čim prej kupite nov jogi in nanj namestite protialergijske prevleke. Posteljnino tedensko menjajte in jogi vsakič posesajte z globinskim sesalcem. Čistite vedno le takrat, kot alergika ni v bližini. Posteljnino perite najmanj na 60 stopinj.

Nega kože

S preprostimi koraki do boljšega spanca. Vir: http://www.fhshh.com/health-children-at-risk-allergy-dust-mites-are-the-number-one-enemy.html

S preprostimi koraki do boljšega spanca. Vir: fhshh.com

Otroci, ki imajo alergijo na pršice, imajo pogosto tudi suho kožo. Najbolje je, da otroka takoj po tuširanju le narahlo popivnate, nato pa še nekoliko vlažno kožo namažete s hranilno kremo, bogato z omega maščobnimi kislinami, ki bo naredila na koži zaščitni sloj, hkrati pa zmanjšala luščenje. Odmrli delci kože so, kot vemo, priljubljena hrana pršic.

Sesanje prostorov

Uporaba običajnega sesalnika povzroči vzdigovanje prahu. Prašni delci v zraku ostanejo še do osem ur, kar močno poslabša simptome alergije na pršice. Sesanje načrtujte takrat, ko otroka dlje časa ni doma, npr. ko je v vrtcu ali šoli. Da bi se izognili vzdigovanju prahu pri sesanju, uporabite sesalnik s HEPA filtrom, ki v sesalniku zadrži pršice. Veliko izbiro sesalnikov s HEPA filtrom po ugodnih cenah najdete v spletni trgovini enaA na tej strani.

Vzdržujte nizko vlažnost v prostoru

Pršice se najbolj množijo, ko je vlaga v prostoru okoli 75- do 88-odstotna. Pršice namreč za preživetje potrebujejo vodo in vlago, vendar ju ne morejo shranjevati v telesu. Ko vlaga pade pod 50 odstotkov, pršice začnejo odmirati. Z vzdrževanjem nizke stopnje vlažnosti lahko bistveno zmanjšate količino pršic v vašem domu. Pri tem vam je lahko v pomoč razvlažilec zraka.

Zdravljenje

Alergijo na pršice bo potrdil zdravnik alergolog, bodisi s krvnim bodisi s provokacijskim testom.  Predlagal vam bo eno od naštetih terapij:

  • izogibanje alergenu, kar je pri pršicah sicer zelo težko,
  • antialergijska zdravila
  • ali specifično imunoterapijo.

Številni starši poročajo, da jim je bioresonančna terapija močno izboljšala kvaliteto življenja v kombinaciji z uporabo protialergijskih prevlek in rednim globinskim čiščenjem.

Pripravila: Jana Puhar