Plan X: kako pomagati otroku, da se reši iz neprijetne situacije

Plan X: kako pomagati otroku, da se reši iz neprijetne situacije

Mladost piše neverjetne zgodbe. Če smo imeli srečo, nas na to življenjsko obdobje vežejo lepi spomini, v nasprotnem primeru pa smo v njem doživeli marsikatero bridko življenjsko lekcijo. Mladostniki v težavah pogosto odklanjajo pomoč – ne želijo se pogovarjati s starši ali strokovnjaki, ki bi jim lahko pomagali. Tudi ko se v kakšni situaciji počutijo nelagodno, v njej velikokrat vztrajajo, saj čutijo, da nimajo drugega izhoda.

Mladostniki se pogosto počutijo ujeto in brezizhodno. Vir: www.scarymommy.com

Mladostniki se pogosto počutijo ujeto in brezizhodno. Vir: scarymommy.com

Vsak mladostnik se kdaj znajde v situaciji, ko se mu svet začne sesuvati ali obračati na glavo. Spopada se z različnimi tegobami, od ljubezenskih do občutij osamljenosti, nerazumljenosti, pritiska sovrstnikov, a z neutolažljivo željo po pripadnosti. Morda se znajde v slabi družbi, v vrtincu zlorabe drog, alkohola in seksa, na katerega še ni pripravljen. Kaj lahko kot starši storimo, ko vidimo, da se je življenje našemu najstniku začelo zapletati? Ponujamo vam majhen trik, ki ga lahko uporabite v takih situacijah. Imenujmo ga Plan X!

Plan X je načrt, ki ga lahko v pogon spravi vsaka družina, ki želi biti povezana in vzpostaviti podporno okolje za vse, tudi za najranljivejše družinske člane. Je nekakšna rešilna vrv, ki se je otroci lahko oprimejo, kadar koli jo potrebujejo.

Najstniki lahko postanejo tarča posmeha sovrstnikov. Vir: evoke.ie

Najstniki lahko postanejo tarča posmeha sovrstnikov. Vir: evoke.ie

Kako deluje?

Zamislite si, da se vaš sin Jan nahaja na zabavi, kjer ga družba izključi. Če se ob tem začne počutiti neprijetno, je vse, kar mora storiti, to, da kateremu koli družinskemu članu (mami, očetu, sestri, bratu) pošlje SMS-sporočilo z zgolj enim znakom: X. Prejemnik tega sporočila se nato ravna po izjemno preprostem scenariju. Nekaj minut po tistem, ko je prejel Janov SMS, ga pokliče. Ko Jan dvigne slušalko, se pogovor odvija takole:

“Halo?”

“Jan, nekaj se je zgodilo in nujno te moram prit iskat.”

“Kaj se je zgodilo?”

“Ti povem, ko pridem tja. Pripravi se v petih minutah. Sem na poti.”

Po tem pogovoru Jan pove svojim prijateljem, da se je doma nekaj zgodilo, da nekdo prihaja ponj in da mora oditi. Skratka: Jan se v vsakem trenutku na zabavi zaveda, da ima izhod v sili. Plan X ga zaščiti pred tem, da bi postal žrtev zasmehovanja sovrstnikov. Jan tako pridobi prostor, v katerem se lahko nauči braniti se, v njem pa istočasno raste in se uči spoprijemanja s svetom. Plan X mu ponudi občutek varnosti in zaupanja, da bo vse v redu.

Kaj je še treba vedeti?

Eno od pravil Plana X je, da vsi sodelujoči člani družine sklenejo dogovor, da Jana ne bodo nikoli spraševali, zakaj je potreboval njihovo pomoč. Prav tako se zavežejo k temu, da ga na nikakršen način ne bodo obsojali. Jan ima svobodo, da lahko o tem, kar se je zgodilo, pove toliko, kot želi sam. Razumljivo je, da je ta del za starše najtežji, vendar je to odličen način, s katerim boste na dolgi rok zgradili medsebojno zaupanje.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Psypost