Šokantno: najstniki preživijo sami trikrat več časa kot upokojenci

Šokantno: najstniki preživijo sami trikrat več časa kot upokojenci

Nova britanska raziskava o osamljenosti je razkrila šokantno dejstvo, da najstniki preživijo sami kar trikrat več časa kot upokojenci. Še huje, kar eden od desetih vprašanih najstnikov ni imel v resničnem življenju nobenega prijatelja!

Najstniki v poznih najstniških letih ter mladi odrasli v zgodnjih dvajsetih preživijo večino časa sami, izolirani in – osamljeni. Vse od pojava spletnih družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp in druga, mladi vse manj časa preživijo skupaj v resničnem življenju, kjer pravzaprav vse težje navezujejo stike. Prav navezovanje stikov pa je veščina, ki naj bi jo usvojili v mladosti in jo nato spretno uporabljali vse svoje življenje, tako v zasebnem kot v poslovnem svetu.

Osamljenost, rak sodobne družbe. Vir: dailymail.co.uk

Osamljenost, rak sodobne družbe. Vir: dailymail.co.uk

Zaradi družbenih omrežij upada zadovoljstvo z življenjem?

Mladi na družbenih omrežjih spremljajo fotografije prijateljev, kako se ti zabavajo, nizajo uspehe za uspehom, izgledajo popolno in uživajo življenje, kar ustvarja popačeno sliko o resničnosti. Najstniki, ki opazujejo čudovito življenje svojih virtualnih prijateljev, se pogosto počutijo neuspešni, nesprejeti in so nezadovoljni sami s seboj in svojim življenjem.

Hkrati se najstniki z objavami izpostavijo sovražnim komentarjem, večkrat so tudi tarča vrstniškega nadlegovanja ali celo spolnega nadlegovanja s strani neznancev. Njihove osebne podatke, ki jih lahkomiselno delijo s svetom, pa zlorabljajo še oglaševalci. Mladi so pogosto zasvojeni z uporabo pametnih telefonov, tablic in računalnikov.

Mladi so pogosto zasvojeni z uporabo sodobne tehnologije. Vir: medicalnewstoday.com

Mladi so pogosto zasvojeni z uporabo sodobne tehnologije. Vir: medicalnewstoday.com

Seveda imajo družbena omrežja tudi pozitivne učinke: mladim na primer pomagajo, da ostanejo v stiku s prijatelji in družinskimi člani, da spoznavajo še druge ljudi s podobnimi interesi, da skozi objave izražajo svoje ideje in kreativnost. A uporaba spletnih medijev naj bi bilo le orodje, nikakor pa ne nadomestilo za komunikacijo na štiri oči.

Strokovnjak za odnose Chris Sherwood iz britanske organizacije Relate, ki je izvedla raziskavo, je povedal, da je še nedolgo nazaj veljalo, da naj bi število dobrih prijateljev prešteli na prste ene roke. Danes pa se mnogi počutijo, kot da nimajo niti enega prijatelja, na katerega bi se lahko zanesli in z njim delili svoja najgloblja občutja. Občutek osamljenosti je lahko grozljiv. Ljudje smo namreč družabna bitja in nujno potrebujemo odnose!

Osamljenost je boleča. Vir: jw.org

Osamljenost je boleča. Vir: jw.org

Kako se lahko najstniki priklopijo nazaj v resnično življenje?

In kako se lahko najstniki spet priklopijo v resnično življenje in ohranjajo prava, ne le virtualna prijateljstva? Mladi naj vsaj popoldne ali dva na teden preživijo brez elektronskih naprav. Ta čas naj se posvetijo druženju v živo, morda med partijo košarke, sprehajanjem psa v dvoje ali skupnim učenjem angleščine.

Med druženjem naj pokažejo pristen interes za druge, vadijo naj veščino aktivnega poslušanja, svojo navadno najbolj aktivno mišico – jezik, pa naj dajo malce na pavzo. V odnosih naj iščejo skupne točke in podobnosti, predvsem pa naj se tako pri drugih kot pri sebi osredotočajo na pozitivne lastnosti. Pomoč drugemu, pohvala in nasmeh so drobne pozornosti, ki nič ne stanejo, a polepšajo dan in zbližujejo.

Računalnik je lahko uporabno orodje za ohranjenje stikov, ne more pa nadomestiti druženja na štiri oči.

Računalnik je lahko uporabno orodje za ohranjanje stikov, ne more pa nadomestiti druženja na štiri oči.

Ste starši osamljenega najstnika?

Preživite z njim čim več časa. Pokažite zanimanje zanj, za njegova občutja, za njegove interese in hobije. Počnite z njim prijetne stvari. Govorita o čustvih. Poslušajte in nikar ne ponujajte nasvetov, dokler vas ne prosi zanj. Ne kritizirajte in ne sodite. Skušajte samo biti prisotni, vzpodbudni in ljubeči. Več časa, kot boste vložili v odnos, bolj se bo odprl, bližje bosta in bolj kot bosta povezana, manj bosta osamljena. Oba.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: paradigmmalibu.com