Težave z zaprtjem pri otroku

Težave z zaprtjem pri otroku

Skoraj je ni mamice, ki ne bi bila zaskrbljena, kadar njen otrok že nekaj dni ni napolnil pleničke s kakcem. In čeprav pediatri pravijo, da je pri dojenčkih normalno, da blato odvajajo trikrat na dan ali pa enkrat na tri dni, so številni starši zaskrbljeni, kadar njihov otrok odvaja poredko. Zaprtost je pogosta težava, s katero se srečujejo starši malčkov, pravi tudi Marjeta Sedmak, dr. med., iz gastroenterološkega oddelka Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Razlog za zaprtje pri dojenčkih in otrocih se pogosto skriva v enem od treh dejavnikov: premalo vlaknin v prehrani, premalo zaužite tekočine ali pa premalo gibanja. Otroku lahko pomagamo s spremembo prehrane, prehranskimi dopolnili, aktivnim načinom življenja in masažo.

Zelenjava in sadje sta najboljši vir vlaknin! Vir: fiveofthebest com

Zelenjava in sadje sta najboljši vir vlaknin! Vir: fiveofthebest com

Hrana, bogata z vlakninami

Številni otroci danes uživajo premalo vlaknin. Olupljeno sadje, industrijsko predelana in osiromašena živila ter razmeroma veliko beljakovin se pogosto znajdejo na zatožni klopi. Če želite spodbuditi otrokovo prebavo, poskusite za zajtrk ponuditi polnozrnate ovsene kosmiče z banano, za malico smuti z žličko lanenih semen ali kos sadja – slive in fige so priporočale že babice. Za kosilo zelenjavno juho, polnozrnate testenine z omako in zeljno solato, za popoldansko malico fermentirane izdelke, ki so bogati s probiotičnimi kulturami, kot je na primer kefir in za večerjo morda enolončnico z ješprenjem, fižolom ali grahom ter kos polnozrnatega kruha.

Tako bo otrok zaužil dovolj topnih in netopnih vlaknin. Prve najdemo v sadju (na primer jabolka in pomaranče), zelenjavi, stročnicah (fižol, leča, grah), ječmenu, ovsu in ovsenih kosmičih, druge pa v polnozrnatih žitih in lupinah sadja, na primer v jabolkih.

Koliko vlaknin na dan naj bi otrok zaužil?

Za spletno stran Naše lekarne je Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing. živilske tehnologije, priporočila preprost izračun: otrokova starost v letih plus 5 je količina v gramih, ki naj bi jo dnevno zaužil otrok.

Pitje je lahko zabavno

Otroka spodbujajte, da pije čim več. Vir: moneycrashers.com

Otroka spodbujajte, da pije čim več. Vir: moneycrashers.com

Otroku čim večkrat ponudite vodo ali nesladkan čaj. Prebavne težave omilijo komarček, kumina, janež ter ingver. Otroku lahko ponudite tudi Donat, ki ga pred tem nekaj časa zračite v kozarcu ali pa premešate z žličko, da se izločijo mehurčki, ki bi otroka lahko napenjali. Izogibajte se sladkim pijačam, z izjemo doma pripravljenih smutijev. Otroku lahko pijačo ponudite iz privlačne stekleničke, iz kozarčka, ki ga je sam poslikal, morda mu bo všeč magični lonček, ki ne poliva, ali pa ga bo navdušilo pitje po slamici.

Bodite dober vzor in tudi sami čim večkrat posezite po kozarcu vode, uvedite pa tudi navado pitja, na primer majhen kozarček mlačne vode na tešče, kozarček pred odhodom od doma ali ob odhodu iz vrtca, skodelica pred ogledom risanke ali igro.

Gibanje je življenje

Gibanje je zdravo. Vir: manunez.blogspot.si

Gibanje je zdravo. Vir: manunez.blogspot.si

Redno gibanje prebudi prebavni sistem. Otrok potrebuje čim več gibanja, saj to pozitivno vpliva tudi na njegov psihofizičen razvoj: z gibanjem spoznava in raziskuje svoje telo, preizkuša, kaj vse zmore, doživlja veselje in ponos ter krepi zaupanje vase. Dobra prebava je le pozitiven stranski učinek.

Gibalne aktivnosti lahko vzpodbujate skozi igro. Otrok lahko leze skozi tunel ali pod stolom, preskakuje ovire, vrti obroč, skače v zrak, večje otroke pa lahko vzpodbujate k številnim dejavnostim: kolesarjenju s prijateljem, igranju nogometa z očetom, družinskim pohodom v hribe ipd. Če dojenček še ne zmore raziskovati sveta s plazenjem in kobacanjem, mu lahko pomagate tako, da z njegovimi nogicami kolesarite ali jih primikate in odmikate od trebuščka ali pa jih nežno rotirate z leve proti desni strani. Razvijte dobre navade, kot so na primer deset minut zabavne jutranje telovadbe, polurni popoldanski sprehod ob vrnitvi domov, pohodi v hribe konec tedna ali plavanje vsak četrtek.

Zdravilen dotik

Masaža spodbuja peristaltiko. Vir: crediblecravings.com

Masaža spodbuja peristaltiko. Vir: crediblecravings.com

Pri prebavnih težavah lahko pomaga tudi masaža. Spodbudi peristaltiko, zmanjša kolike, vetrove in zaprtje. Masiramo lahko že dojenčke, pa tudi starejši otroci se bodo ob prijetnem dotiku sprostili in umirili. Dotiku lahko dodamo tudi vetrovno mazilo, ki ga dobimo v lekarni. Masaža naj bo vselej prijetna, zato poskrbimo za tople roke in vzpodbudne besede. Ob izraženem nelagodju jo nemudoma spremenimo ali prekinimo.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: eumom.ie