Glavobol med seksom? Zares obstaja!

Glavobol med seksom? Zares obstaja!

Ste že kdaj slišali ali izrekli stavek: “Ne danes, boli me glava”? Včasih je to izgovor, včasih čista resnica. Toda ali veste, da zares obstaja glavobol, ki se pojavi med seksom? Celo veliko pogostejši je, kot si mislimo! Imel naj bi ga namreč kar eden od stotih ljudi.

Strokovnjaki Klinike Mayo so si enotni: nekateri ljudje med spolnim odnosom redno doživljajo glavobole. Občutijo jih kot topo bolečino v glavi, najpogosteje v predelu za očmi, ki se lahko razširi skozi celotno glavo ali celo v vrat. Bolj vroče, kot postaja med rjuhami, več napetosti občutijo v glavi. In skupaj z vrhuncem pride še – glavobol.

Za glavobolom med spolnim odnosom pogosteje trpijo moški. Vir: newhealthadvisor.com

Za glavobolom med spolnim odnosom pogosteje trpijo moški. Vir: newhealthadvisor.com

Bolečina lahko traja le minuto, lahko pa kar 24 ali celo 72 ur! Lahko je le blaga ali pa je tako močna, da nesrečneži posežejo po zdravilih in poiščejo zdravniško pomoč.

In če se izgovorov z glavobolom pogosteje poslužujejo ženske, so moški tisti, ki kar trikrat pogosteje trpijo za glavobolom med seksom. Najpogosteje za njimi potožijo tisti, ki so stari med 20 in 25 let, ponovi pa se spet med 35. in 45. letom.

Dobro novico za vse, ki jim bolečina kvari užitke in jim že pošteno načenja živce, sporočajo na nemški Univerzi v Münstru: tovrstni glavoboli se običajno pojavljajo le v časovno omejenem obdobju nekaj tednov in nato spontano izzvenijo. Še vedno precej slaba tolažba za rekorderja med seksualnimi glavoboli, ki jih je naštel kar 200!

Vam užitke kvari glavobol? Vir: blisstree.com

Vam posteljne užitke kvari glavobol? Vir: blisstree.com

Bi vas moral glavobol med spolnim odnosom skrbeti? Načeloma ne, pravijo strokovnjaki Klinike Mayo. A prezreti jih vendarle ne gre! Lahko so namreč resen pokazatelj težav z ožiljem, možganskih krvavitev ali celo možganske kapi. Povzroči jih lahko tudi uporaba kontracepcijskih tablet ali pa razlog zanje tiči v vnetnih procesih, ki se nahajajo v telesu.

Če pogosto trpite za glavobolom med seksom, priporočamo, da se o svojih težavah posvetujete z zdravnikom. Morda vam bo predlagal začasno zmanjšanje spolne aktivnosti ali vam predpisal zdravilo. Za učinkovite so se izkazali blokatorji tipa indometacin ter beta ali blokatorji kalcija, na primer nimodipin ali diltiazem. Sami pa si lahko pomagate z uživanjem magnezija ter vajami za sproščanje.

Pripravila: Jana Puhar