Kakšna je razlika med glavobolom in migreno?

Kakšna je razlika med glavobolom in migreno?

Vsak, ki je že kdaj doživel migrenski glavobol, se bo strinjal, da obstajajo zelo hudi glavoboli in obstajajo migrene. Res pa je, da včasih ne prepoznamo takoj, katero vrsto glavobola imamo. Kakšna je razlika med navadnim glavobolom in migreno?

Začnimo na začetku: zakaj pravzaprav občutimo neprijetno bolečino v glavi? V glavi se nahajajo na bolečino občutljive strukture – žile, mišice in živci. Boleti nas začnejo takrat, ko so preveč stimulirani, ali ko se spremeni kemična dejavnost v možganih. Mnogi zmotno mislijo, da se pri glavobolu pojavi bolečina v možganih, vendar v resnici izvira iz vlaken, ki obkrožajo možgane.

Običajen glavobol se lahko pojavi na različnih mestih

Migreno spremlja intenzivna bolečina. Vir: http://zeenews.india.com

Migreno spremlja intenzivna bolečina. Vir: zeenews.india.com

Glavobol je neudobno, napeto in boleče občutje v glavi ali v zgornjem delu vratu, ki poslabša našo zbranost in nam preprečuje, da bi uživali v dnevnih aktivnostih. Bolečina zaradi glavobola je lahko topa, utripajoča ali ostra. Pojavi se na različnih predelih glave: najpogosteje na vrhu, zadaj ali spredaj. Traja od 30 minut do nekaj dni in popusti ob jemanju zdravil brez recepta. Pomembna lastnost glavobola je, da je omejen le na glavo in ga ne spremljajo simptomi na drugih delih telesa, kot to velja za migreno.

Migreno spremlja povišana občutljivost

Migrena je specifičen tip glavobola, ki ga občutimo veliko bolj intenzivno kot običajnega. Žarišče migrene se največkrat nahaja za očesom. Bolečina je razbijajoča ali utripajoča, zmerna ali zelo močna. Zajema celotno glavo ali se seli z ene na drugo stran. Večkrat jo spremljajo tudi drugi simptomi, kot so motnje vida, bruhanje in povišana občutljivost na zvok, vonj in svetlobo. Naše močno vzdražene čute takrat pomiri počivanje v temnem, tihem prostoru.

Preberite tudi: To je čudežni napitek, ki ustavi migreno v nekaj minutah!

Sprožilci migrene

Med sprožilci migrene je tudi procesirano meso. Vir: http://zeenews.india.com

Med sprožilci migrene je tudi predelano meso. Vir: zeenews.india.com

Na vprašanje, zakaj točno nastane migrena, medicina še ni našla odgovora. Ugotovljeno pa je, da ima skoraj vsaka migrena svoj sprožilec. Med običajne sprožilce sodijo stres, dehidracija, lakota, preveč ali premalo spanja, neposreden pritisk na glavo zaradi čelade ali pokrivala, naporna telesna dejavnost ali uživanje določenega živila, kot so denimo predelano meso, staran sir, čokolada, rdeče vino ali kava.

Migrena je pogosto dedna. Pri posamezniku se prvič pojavi v mladosti in se nadaljuje skozi srednja leta ali še kasneje. Prva migrena se običajno pojavi pred 30. letom.

Bolečina se povečuje s trajanjem

Običajen glavobol s časom postopno popušča, a za migreno velja ravno nasprotno. Migrena traja od nekaj ur do nekaj dni, njeno zdravljenje pa zahteva uživanje zdravil na recept. Zdravila, s katerimi zdravimo navaden glavobol, v tem primeru običajno ne pomagajo. Če se z navadnim glavobolom še nekako prebijemo skozi dan, pa je to ob migreni praktično nemogoče. Migrena je doživljenjska bolezen, podobno kot sladkorna bolezen ali artritis – zato se moramo z njo naučiti shajati in ugotoviti, kaj nam najbolj pomaga in na katere sprožilce moramo biti pozorni.

Pripravila: Tanja Žuvela