Kakšni ljudje še posebej teknejo komarjem?

Kakšni ljudje še posebej teknejo komarjem?

Sodite med tiste “srečneže”, ki jih komarji naravnost obožujejo? Se tolažite, da imate sladko kri? No, nekaj bo zares na tem. Študije namreč kažejo, da krvna skupina in celični metabolizem vplivata na to, kako močno boste privlačili komarje.

Študija, ki je preučevala povezanost med krvnimi skupinami in piki komarjev, je po poročanju strani Simplemost namreč ugotovila, da so ljudje, ki imajo krvno skupino 0, deležni skoraj dvakrat več pikov komarjev kot tisti, ki imajo krvno skupino A! Tisti s krvno skupino B pa so bili po številu pikov nekje v zlati sredini.

Ali vaša kri še posebej tekne komarjem? Morda se vzrok skriva v vaši krvni skupini!

Ali vaša kri še posebej tekne komarjem? Morda se vzrok skriva v vaši krvni skupini!

Povabilo, ki se mu komarji ne morejo upreti

Komarje nadvse privlači tudi ogljikov dioksid. Ta se nahaja v izdihanem zraku, opazili pa so, da ga ljudje, ki so močnejše postave, proizvajajo več v primerjavi z vitkejšimi kolegi.  In prav z ogljikovim dioksidom lahko pojasnimo tudi, zakaj so otroci deležni manj pikov kot odrasli – njihova mala pljuča namreč proizvedejo manj dioksida.

Tretja stvar, ki komarje močno privlači, je znoj. Mlečna kislina, ki nastaja med telesno aktivnostjo in se izloča z znojenjem, je za komarje nadvse mamljiva. Poleti, ko je že tako vroče in se močneje potimo, prav to predstavlja povabilo, ki se mu komarji ne morejo upreti.

Alkohol poviša vašo telesno temperaturo, količnino znoja in etanola, kar privlači komarje.

Alkohol poviša vašo telesno temperaturo, količnino znoja in etanola, kar privlači komarje.

In še četrti, a nič manj zanemarljivi dejavnik, ki privlači komarje, je alkohol. Študija na 13 prostovoljcih med 20. in 58. letom, ki so popili manjšo količino piva, je z meritvami količine etanola v znoju, količinami znoja in dviga telesne temperature opazila povezavo med uživanjem alkohola in povečanim številom pikov komarjev, a za klinično potrditev hipotez je bila raziskava žal premajhna.

Če želite to poletje zmanjšati število srbečih pikov, torej pazite na osebno higieno in se izogibajte pitju alkohola, morda zmanjšajte tudi telesno težo, če je ta prekomerna. Pikom pa se boste po mnenju Nore Besan, profesorice za biološke znanosti na Univerzi v Notre Damu, najlažje izognili tako, da boste nosili dolge rokave in hlače, oblačila pa nato popršili še z repelentom proti komarjem.

Repelenti lahko pomagajo! Nanašajte jih na dolga oblačila.

Repelenti lahko pomagajo! Nanašajte jih na dolga oblačila.

Se izogibate kemičnim pripravkom?

Posezite po naravnih eteričnih oljih in si izdelek za zaščito proti komarji pripravite kar sami. Med eteričnimi olji, ki najbolj odganjajo komarje, so limonska trava, citronela, geranija, bazilika ter limonski evkaliptus, pa tudi atlantska cedra in evkaliptus globulus. Mešate jih lahko z drugimi eteričnimi olji, ki na splošno odganjajo insekte, to so na primer sivka, poprova meta in rožmarin.

V 50 ml osnovnega olja, najbolje jojobinega, kanite 30 kapljic izbranih olj in nekaj kapljic alkohola, nanose pa redno obnavljajte. Na tržišču obstajajo tudi naravne mešanice eteričnih olj, ki jih preprosto zmešate z destilirano vodo in nekaj kapljicami alkohola (olja so namreč topna v alkoholu) ter jih zaprete v stekleničko s pršilom.

Vonj citronke odganja komarje.

Vonj citronke odganja komarje.

Kaj še lahko naredite? Upoštevajte nasvet, ki prehaja iz roda v rod: ne prižigajte luči, če imate odprta okna. Kadar sedite zunaj,  prižgite svečo z vonjem citronele. Na okna namestite komarnike. V spalnici zvečer prižgite svetilko proti komarjem.

Pripravila: Jana Puhar