Končno zdravilo za diabetes? Znanstveniki odkrili dieto za obnovo trebušne slinavke

Končno zdravilo za diabetes? Znanstveniki odkrili dieto za obnovo trebušne slinavke

Ste vedeli, da naj bi bilo na svetu več kot 400 milijonov odraslih z diabetesom? Kar je še bolj zaskrbljujoče, število bolnikov naj bi se po ocenah do leta 2040 zvišalo kar na 650 milijonov! Največjo obolelost za diabetesom tipa I in II je seveda pričakovati v ZDA zaradi dveh nevarnih dejavnikov: hitre prehrane in pomanjkanja gibanja. A tudi statistike v Sloveniji niso rožnate: z diabetesom ta trenutek živi več kot 140 000 Slovencev.

Diabetes je kronična bolezen, ki naj bi bila neozdravljiva in jo lahko s primernim življenjskim slogom le uravnavamo. Toda iz ZDA prihaja vzpodbudna novica: nova dieta s postom naj bi spodbudila obnavljanje trebušne slinavke! Ravno obnova trebušne slinavke, ki uravnava raven sladkorja v krvi, pa zaustavlja tudi simptome diabetesa.

Epidemija diabetesa je na pohodu tudi v Sloveniji! Vir: ganoptic.com

Epidemija diabetesa je na pohodu tudi v Sloveniji! Vir: ganoptic.com

Dieta, ki je pri laboratorijskih miših vzpodbudila obnavljanje trebušne slinavke (natančneje beta celic, ki zaznavajo raven krvnega sladkorja in sproščajo inzulin, kadar je visok), je bila učinkovita tako pri sladkorni bolezni tipa I kot pri bolezni tipa II.

Kakšna je dieta proti diabetesu?

Sestavljena je iz dveh delov: pet dni prehranjevanja po dietnem režimu, ki jim sledi 25 dni normalnega prehranjevanja. Pet postnih dni je zastavljenih po načelu prehranjevanja z malo ogljikovimi hidrati, malo beljakovinami, a z obilo nenasičenimi maščobnimi kislinami, katerih glavni vir so juhe, ekstra deviško oljčno olje in oreščki.

Tudi ob postnih dneh ne boste stradali. Vir: weightlossresources.co.uk

Tudi ob postnih dneh ne boste stradali. Vir: weightlossresources.co.uk

Pet postnih dni naj bi tako uživali zelenjavne juhe in oreščke ter tako zaužili med 800 in 1100 kalorijami – priporočen dnevni vnos kalorij za odraslo osebo sicer znaša 2000 kalorij. Naslednjih 25 dni pa naj bi jedli, kar nam srce poželi. Zveni obetavno.

V kratkem obdobju stradanja naj bi organizem z dieto spodbudili, da razkroji oziroma atrofira telesna tkiva različnih tipov, za delovanje pa začne uporabljati tudi lastne maščobne rezerve. Ko obdobje lakote mine, telo ustvari nove celice iz izvornih celic. Na ta način naj bi nastajale tudi nove beta celice. A lakota tudi v petih dneh ni huda, saj dieta z malo ogljikovimi hidrati in obilo maščobnimi kislinami poskrbi za dolgotrajen občutek sitosti.

BBCjev novinar je v petih dneh izgubil 2-4 kilograme. Vir: bbc.com

BBC-jev novinar je v petih dneh izgubil 2-4 kilograme. Vir: bbc.com

Bi lahko s takšno dieto tudi shujšali?

BBC-jev novinar je dieto preizkusil tudi sam, seveda pod zdravniškim nadzorom. Povedal je, da je v kratkem postnem obdobju petih dni, ko je pojedel le malo kalorij, res izgubil 2-4 kilograme, a jih je v naslednjih 25 dneh ponovno pridobil. Se mu je pa po celotnem ciklu znižal krvni pritisk in tudi nivo hormona IGF-1, ki ga povezujejo z nastankom rakavih obolenj.

Dr. Valter Longo z University of Southern California, ki je nadziral dieto BBC-jevega novinarja, opozarja, da se diete ne lotite na lastno pest brez zdravniškega nadzora. Za diabetike pa ni odveč opozorilo, da ostalih 25 dni ne posegajo po živilih, bogatih s sladkorjem oziroma živilih z visokim glikemičnim indeksom, ter da ostanejo ves čas telesno aktivni.

Z dieto lahko obnovimo beta celice v trebušni slinavki. Vir: bbc.com

Z dieto lahko obnovimo beta celice v trebušni slinavki. Vir: bbc.com

Bi si tudi vi privoščili zelenjavno juho št. 60017?

Juha, ki so jo v raziskavi postregli tudi ljudem, ne le mišim, je vključevala zelenjavo v prahu: paradižnik, čebulo, zeleno, petešilj, špinačo, česen in korenje, krompirjevo moko, začimbe in ekstrakte začimb, vključno s kurkumo, sojinim lecitinom, maltodekstrinom, soljo in ekstraktom kvasa.

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: ganotopic.com