Koprive, slastne znanilke pomladi in prinašalke zdravja

Koprive, slastne znanilke pomladi in prinašalke zdravja

Pomlad je čas, ko nas narava radodarno obdari z bogastvom zelenih rastlin, polnih vitaminov in mineralov. Med njimi so tudi koprive, ki jih najdemo v vsaki domači lekarni, pa tudi na kuhinjski mizi in v kopalnici. So namreč zelo zdrave in vsestransko uporabne!

Koprive rastejo skoraj za vsako hišo, najpogosteje pa jih nabiramo prav spomladi. Za prehrano uporabljamo vršičke in poganjke pred cvetenjem, za čaj liste in korenine, v zdravilne namene pa se uporabljajo izvlečki celega zelišča ali korenine.

Koprivo boste našli tudi pod imenom Urtica dioica ali angleško - common nettle. Vir: hardyherbs.com

Koprivo boste našli tudi pod imenom Urtica dioica ali angleško – common nettle. Vir: hardyherbs.com

Koprive delujejo diuretično, antioksidativno in protivnetno. Da odvajajo vodo in čistijo sečne poti, vemo že dolgo. Pomagajo pri okužbah sečil, odpravljajo celo ledvični pesek, znižujejo tako krvni sladkor kot krvni tlak, pomagajo pa tudi pri alergijah, npr. senenem nahodu.

Mlade liste najpogosteje uporabljamo v prehrani – v juhah, prilogah in omakah, iz njih pripravimo čaj, sveži sok, tinkturo ali olje.  Koprive so bogat vir številnih vitaminov (C, B2, A, E) in mineralov (železa, kalcija, magnezija, kalija, mangana in bakra), v primerjavi z drugo zelenjavo pa vsebujejo tudi veliko omega tri maščobnih kislin.

Koprive so polne vitaminov in mineralov. Vir: littleecofootprints.com

Koprive so polne vitaminov in mineralov. Vir: littleecofootprints.com

Koprive lahko uporabljamo sveže, zamrznjene in posušene. Sveže se podajo h kuhanemu krompirju, v enolončnice, v zelenjavne zavitke in rižote, iz njih pa lahko pripravite tudi pesto, ki je še posebej okusen z olivnim oljem in pinjolami ali čemažem. Lahko jih blanširate in zamrznete, nato pa iz njih vse leto pripravljate slastno “špinačo”. Posušene lahko uporabljate v čaju ali pa jih zmeljete v prah in z njimi obogatite jedi in smutije.

Opozorilo: če koprive uporabljate v zdravilne namene, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, še zlasti, če ste noseči, uporabljate zdravila proti strjevanju krvi (pripravki iz koprive lahko motijo strjevanje krvi), zdravila proti povišanemu tlaku ali sladkorni bolezni (tlak ali sladkor nam lahko preveč padeta). In seveda, ne uporabljajte kopriv, če ste nanje alergični.

Čaj iz svežih kopriv

Čaj iz svežih kopriv naj bi odganjal spomladansko utrujenost, poleg tega pa pomaga pri vneti ustni votlini, aftah in angini.

Pest svežih kopriv prelijete s pol litra vrele vode, pokrijete in pustite stati deset minut. Nesladkan čaj lahko nato pijete ves dan.

Nasledkan čaj iz svežih kopriv lahko pijete skozi ves da. Vir: hardyherbs.com

Nasledkan čaj iz svežih kopriv lahko pijete ves dan. Vir: hardyherbs.com

Špinača iz kopriv

Kilogram mladih kopriv operite, nato pa jih na hitro blanširajte in sesekljajte. Na olivnem olju prepražite na drobno sesekljane tri stroke česna, dodajte koprive in kuhajte pet minut. Na koncu solite in dodajte ščepec nastrganega muškatnega oreška ter žličko kisle smetane. Jed tekne s pire krompirjem in pečenim jajcem. Če vam je okus kopriv premočan, lahko uporabite tudi polovico kopriv in polovico špinače.

Iz kopriv lahko pripravite zelo okusno in zdravo >>špinačo<<. Vir: hardboiledchef.blogspot.si

Iz kopriv lahko pripravite zelo okusno in zdravo “špinačo”.

Smuti iz kopriv

Naberite pest mladih kopriv, dodajte dve zreli banani, malce vode, tri kocke ledu ter žlico konopljinih proteinov. Zmešajte v zmogljivem mešalniku in postrezite takoj.

Smuti iz kopriv je slasten in nasiten! Vir: thethingswellmake.com

Smuti iz kopriv je slasten in nasiten! Vir: thethingswellmake.com

Tonik za lepe, goste lase

V lonec z vrelo vodo dajte dve pesti sveže nabranih kopriv ter pustite v vodi približno 20 minut. Precedite in ohladite na sobno temperaturo, nato pa s tonikom prelijte lase po umivanju. Ne izpirajte.  Lasje bodo dobili lep lesk, z redno uporabo pa naj bi se tudi zgostili.

Tonik iz kopriv so uporabljale že naše babic. Vir: thethingswellmake.com

Tonik iz kopriv so uporabljale že naše babic. Vir: thethingswellmake.com

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna ftografija: hardyherbs.com