Nad luskavico z zdravili iz domače lekarne

Nad luskavico z zdravili iz domače lekarne

Luskavica je avtoimunska bolezen, ki jo prepoznamo po srbeči, rdeči in pogosto vneti koži, na kateri se pojavijo srebrnkaste luske. Ta bolezen močno poslabša kakovost bolnikovega življenja na vseh področjih, saj se ob njej lahko razvijejo težave s sklepi, srčno-žilnim sistemom, očmi in depresija.

Luskavica pa ni samo zdravstvena, ampak tudi estetska težava, kar predstavlja še dodatno breme za bolnika. Kako si lahko ob luskavici pomagamo sami in na naraven način omilimo njene simptome?

Luskavica je tudi estetski problem. Vir: daavlin.com

Luskavica je tudi estetski problem. Vir: daavlin.com

Naravna zdravila in napotki za lajšanje simptomov luskavice, ki jih navajamo v nadaljevanju, slonijo na znanstveno dokazanih dejstvih. Njihova prednost je, da ne obremenjujejo telesa kot tradicionalna zdravila in so vsakomur na dosegu roke.

#1 Jabolčni kis

Sovražnik  številka ena luskavice pa še katere druge bolezni je jabolčni kis, ki vsebuje zdravju koristne encime in bakterije. Izpiranje ali močenje kože z jabolčnim kisom omili srbenje, značilno za luskavico, zlasti na področju lasišča. Pred uporabo ga razredčite z vodo v razmerju ena proti ena, da bi preprečili goreč občutek na preobčutljivi koži.

Pomembno: takoj po tretmaju s kisom navlažite kožo!

#2 Kapsaicin – sestavina pekoče paprike

Kapsaicin v čiliju deluje protibolečinsko. Vir: cliftonchilliclub.com

Kapsaicin v čiliju deluje protibolečinsko. Vir: cliftonchilliclub.com

Ste se kdaj vprašali, zakaj je okus čilija tako vroč in žgoč? Za to je zaslužna naravna kemikalija v njem, imenovana kapsaicin. Ta sestavina se v telesu veže na transmiterje bolečine, zato najprej doživimo močan pekoč občutek, a mu hitro sledi olajšanje. Če ga nanesemo na kožo, bosta bolečina in srbečica kmalu izginili! Mazila in kreme iz kapsaicina lahko zmanjšajo tudi rdečico in vnetje.

#3 Slana kopel

Ljudem z luskavico zdravniki odsvetujejo predolgo izpostavljanje vroči vodi, saj lahko to še poslabša simptome bolezni. Mlačna voda z nekaj soli mrtvega morja ali grenke soli pa je odličen recept za zmanjšanje srbečice in suhosti kože. V taki kopeli se namakajte 15 minut.

#4 Ovsena kopel

Oves je bogato založen z vitamini in minerali, kot so selen, magnezij in železo, ki so učinkoviti pri negi in zdravljenju poškodovane kože. Mnogi bolniki z luskavico, ki so preizkusili ovseno kopel – mlačno vodo z nekaj dodanega ovsa – so poročali o tem, da jih je koža manj srbela ter ni bila več tako vneta in rdeča. Splača se poskusiti!

#5 Pazljivo pri kopanju!

Pri brisanju z brisačo ne bodite pregrobi. Vir: shefinds.com

Pri brisanju z brisačo ne bodite pregrobi. Vir: shefinds.com

Zdravniki bolnikom z luskavico pogosto svetujejo, naj se kopajo manj pogosto – enkrat na dva ali tri dni. Na tak način se izognejo sušenju kože, zlasti v zimskem času, ko je zrak zelo suh. Pri brisanju z brisačo kože ne drgnite, temveč jo samo trepljajte. Takoj po kopanju se namažite z vlažilnim sredstvom!

 #6 Vlaženje je vse

Vzdrževanje vlage v koži je pri luskavici izjemnega pomena. Redno jo mažite z naravnim vlažilnim sredstvom – namažite jo vsakič, ko začutite, da postaja suha (še posebej po umivanju). V ta namen lahko uporabite tudi ekstra deviško oljčno olje, ki ga lahko dodate tudi kopelim, ali katero drugo rastlinsko olje. Olje vmasirajte v prizadeto kožo, žlico ali dve pa lahko nanesete tudi na lasišče. To bo pomagalo omehčati in odstraniti luske pred tuširanjem.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Naet Dubai