Pazite se nezdravih sestavin v izdelkih brez glutena!

Pazite se nezdravih sestavin v izdelkih brez glutena!

Gluten je zadnja leta vse bolj kontroverzna in problematična beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, piri, ječmenu in rži. Gluten je skrivnost elastičnega testa, puhastih kruhkov in slastnih pekovskih izdelkov. Če se mu morate ali želite odpovedati, boste morali poiskati zdrave alternative. Vse alternative namreč niso zdrave. Še zmeraj so lahko živila brez glutena polna sladkorja, slabih maščob, konzervansov, barvil, umetnih arom in ojačevalcev okusa.

Krof tudi brez glutena ni zdrav. Vir: theodysseyonline.com

Krof tudi brez glutena ni zdrav. Vir: theodysseyonline.com

Ste za preizkus? Gluten popolnoma izločite za en mesec, pa boste videli, kako se počutite. Imate več energije, mogoče več volje do dela, se lažje osredotočite,  imate več moči pri športnih aktivnostih in je vaš trebuh manj napihnjen? Če temu ni povsem tako, se lahko razlog skriva v tem, da ste gluten zamenjali z nezdravimi nadomestki.

Krof je še vedno nezdravo živilo, čeprav kupite brezglutenskega, drži?

Za začetek preberite na primer sestavine najbolj priljubljene moke brez glutena na našem tržišču. Koruzni škrob, koruzna moka, gostilo guar gumi, dekstroza. Če boste zamesili kruh in testenine iz te moke ter jih jedli večkrat na dan, bo vaš trebuh vse bolj zaobljen, vaše počutje pa vse slabše.

Gluten naredi kruh tako slasten, mehak in puhast.

Gluten naredi kruh tako slasten, mehak in puhast.

Zanimivo je, da so trgovske police zadnja leta vse bolj polne dragih izdelkov brez glutena, od kruha do testenin, piškotov in peciva, pa vendar vse alternative še zdaleč niso zdrave.

Nekateri izdelki pa si vseeno prilastijo deklaracijo “brez glutena”, čeprav gre že v osnovi živila, ki glutena sploh ne vsebujejo. To so poleg zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic, mleka in mesa tudi nekatere vrste žit, kot so riž, ajda in koruza. Pogosto gre za marketinški trik, s katerim živila prodajo po višji ceni. Je pa res, da se lahko živila, zlasti žita, v procesu pridelave in predelave kontaminirajo z glutenom, kar lahko bolnikom s celiakijo povzroči hude prebavne težave, zato previdnost pri nakupu ni odveč.

Pozorno berite sestavine. Vir: familydoctor.org

Pozorno berite sestavine. Vir: familydoctor.org

Vendar, kot smo že opozorili, vsa živila brez glutena niso nujno zdrava. Pogosto vsebujejo nezdrave sestavine, ki so lahko povsem naravne, na primer sladkor, umetne sestavine, kot so arome, barvila, konzervansi, trans maščobe ter sredstva za zgoščevanje.

Te sestavine na naše telo ne vplivajo dobro oziroma so zanj celo škodljive. Nikar ne kupujte izdelkov, ki jih vsebujejo! Pomislite na svoje telo, na svoja prebavila. Izberite osnovna živila, ki so zdrava in iz njih sami pripravite kvaliteten obrok. Izogibajte se industrijsko pripravljenim živilom.

Špageti iz bučk so slastni, zdravi in imajo zelo malo kalorij.

Špageti iz bučk so slastni, zdravi in imajo zelo malo kalorij. Vir: tastespace.wordpress.com

In kaj so zdrave alternative?

Namesto špagetov iz durum moke lahko kupite testenine iz 100 % koruzne moke ali pa riževe rezance, najbolje polnozrnate. Ne izberite kar prvih z oznako brez glutena, ki vsebujejo zraven še pet emulgatorjev in gostil, temveč preberite sestavine in preverite ponudbo različnih proizvajalcev. In vedno, vedno berite sestavine. Še bolje je, če namesto koruznih špagetov naredite zelenjavne. Čisto preprosto je! Z lupilcem na tanko narežete trakove bučk ali korenčka, zraven pa postrežete poljubno omako.  Iz bučk, narezanih na dolge in tanke trakove, lahko prav tako pripravite “testo” za lazanjo.

Se vam cedijo sline po palačinkah? Namesto nezdrave moke brez glutena jih lahko ustvarite z ajdovo ali riževo moko ali pa spečete bananine palačinke (priljubljen preprost recept tukaj). Kruh brez glutena? Ta je pogosto največji izziv, sploh če želite izbrati zdravega, zato morda poskusite speči tistega po paleo recept, s semeni, ki mu dodate jajce, ali pa poskusite riževe ali koruzne vaflje.

Kruh lahko spečete tudi iz semen. Je hranljiv, okusen in blagodejno vpliva na prebavo.

Kruh lahko spečete tudi iz semen. Je hranljiv, okusen in blagodejno vpliva na prebavo.

Košček sira lahko namesto na kruh naložite tudi na list solate, prav slastno je. Kaj pa namesto moke za zgostitev omake? Uporabite chia semena, mleta lanena semena ali jajce, če res ne gre drugače, pa žlico riževe moke.

Priporočamo vam tudi branje knjige Kruh na zagovoru, ki na koncu navaja nekaj zdravih in preprostih receptov. Te boste našli tudi v knjigi Novaka Đokovića, ki ga je prenehanje uživanje glutena pripeljalo do mesta svetovnega zmagovalca v igranju tenisa. Preprosto dejstvo, da je namesto izdelkov z glutenom pojedel več sadja in zelenjave ter zdravih beljakovin, pa zdravniki in nutricionisti danes priporočajo vsem, ki želijo ohraniti in izboljšati svoje zdravje

Pripravila: Jana Puhar