Sami naredite sirup iz črne redkve proti kašlju

Sami naredite sirup iz črne redkve proti kašlju

Med najbolj učinkovitimi darovi narave, ki nam zelo pomagajo v boju proti nadležnim sezonskim boleznim, je črna redkev. Ta na pogled neugledna korenovka (mnogi je zaradi ostrega okusa in vonja ne marajo, poleg tega je težko prebavljiva) deluje čistilno na dihala, učinkovita pa je tudi proti obolenjem žolča in jeter, pomaga pri vnetju ledvic in mehurja, pomaga pri čiščenju zamaščenih jeter, pospešuje izločanje žolča, deluje proti žolčnim kamnom ter znižuje holesterol in maščobe.

Vonj in okus črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin je tik pod črno povrhnjico, zato jih boste z lupljenjem odstranili – če niste ljubitelj ostrih okusov, črno redkev na debelo olupite, pa bo takoj bolj prijetna za vaše brbončice.

Je zmeren vir vitaminov B1, B2, B3, B5, B6, folne kisline in dober vir vitamina C. Vsebuje nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.

Črno redkevo so v zdravilstvu in prehrani na veliko uporabljali Kitajci, Grki, Egipčani in Rimljani, torej sama velika ljudstva. Za boj proti kašlju in prehladu je najboljši sirup črne redkve, ki ga lahko doma pripravimo na starodaven način:

  • Črni redkvi na vrhu odrežemo pokrovček in jo izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo dve žlici medu, pokrijemo in pustimo stati en do dva dni. Redkev spusti svoj sok in nastane sirup, ki ga vsak dan spijemo eno do dve žlički.
  • Druga možnost je, da izdolbeno luknjo napolnimo s trdim, torej kristaliziranim medom (lahko pa tudi sladkorjem) in na dnu redkve naredimo drobno luknjo. Redkev položimo na kozarec. Počasi se bo v kozarec pričela natekati sirup.

 

Več naravnih zdravil za prehlad in kašelj: