Spomladansko razstrupljanje telesa s postom

Spomladansko razstrupljanje telesa s postom

“Zakaj se postim? Da lahko poletim!” je na svoji spletni strani zapisala Manca Košir. Ni edina Slovenka, ki tovrstno prakso izvaja redno. Ljudje se postimo že tisoče let, post poznamo v številnih svetovnih kulturah in religijah. Kot učinkovito sredstvo za zdravljenja telesa in duha ga že stoletja priporočajo tudi zdravniki.

Strokovnjaki pravijo, da naj bi idealni post potekal vsak teden en dan v tednu, dvakrat letno, ob prehodu letnih časov, po dva tedna, ter enkrat v življenju 40 dni. Poznamo več vrst posta: strogega, le z uživanjem vode, pa takšnega, ki vključuje uživanje sveže iztisnjenih zelenjavnih in sadnih sokov ter precejenih zelenjavnih juh.

Post s smutiji? Vir: marilynmckenna.com

Post s smutiji? Vir: marilynmckenna.com

Tudi sadni dan ali presni dan sta lahko oblika posta. Post je nenazadnje tudi 40-dnevno odrekanje alkoholu. Nekateri se postijo ob čajih, pšenični travi ali posebnih napitkih, eni se tega lotijo sami, drugi se raje pridružijo skupini. Ena najbolj znanih v Sloveniji je postenje z Marjanom Videnškom.

Največ ljudi se za post odloči spomladi

Pozimi jemo težko hrano, manj se gibamo, zato se v telesu nabira veliko škodljivih snovi, kar upočasni delovanje jeter, pogosto pa se pojavljajo tudi prebavne težave in oslabljen imunski sistem. S postom telo očistimo, spočijemo in razstrupimo, da lahko naprej deluje zdravo. Post pa seveda deluje tudi na naše misli in duha: krepi notranjo moč in samozavest ter nam pomaga reprogramirati naše prepričanje o prehrani in življenju. Hkrati je odlična odskočna deska za spremenjen način življenja.

Voda bo odplavila toksine. Vir: infiaexpress.com

Voda bo odplavila toksine. Vir: infiaexpress.com

Tako je na primer pred 60 leti psihiater Jurij Nikolajev zdravil približno 8.000 bolnikov in 70 odstotkom se je stanje s postenjem znatno izboljšalo. Zanimive so tudi raziskave na miših, obolelih za rakom. Ena izmed njih je bila izvedena v dveh skupinah, ki so se zdravile. Prvo skupino so postili 48 ur, medtem ko se je druga skupina miši normalno prehranjevala. Obema skupinama so nato vbrizgali kemoterapevtski odmerek, ki je bil petkrat višji od dovoljenega odmerka za človeka.

Vse miši, ki so se postile, so preživele. Tiste, ki so jedle, pa so poginile. Poskus so nekajkrat ponovili in dobili povsem identične rezultate. Rakaste celice naj bi sovražile okolje, v katerem je malo glukoze. Dandanes je v svetu priznana Gersonova terapija, ki temelji na sočenju zelenjave in sadja.

S sočenjem sadja in zelenjave lahko premagamo številne bolezni. Vir: consciouslifenews.com

S sočenjem sadja in zelenjave lahko premagamo številne bolezni. Vir: consciouslifenews.com

Toda ljudje se v splošnem bojijo posta, saj nihče ne ve, kako se bo telo odzvalo na odtegljaj hrane. Pogosto jih k postenju vzpodbudi želja po izgubi telesne teže, ozdravitvi in tudi želja po boljšem počutju. Ste med njimi tudi vi, pa ne veste, kako bi se ga lotili?

Povsem preprosto je. Najprej razmislite, kaj s postom želite doseči. Zapišite na list papirja. Nato razmislite, katera oblika posta bi bila za vas najbolj primerna. Je to enodnevni dan ob zelenjavnih sokovih, morda tridnevno postenje z vodo ob polni luni? Nato trdno sklenite, da se boste držali posta, in bodite popolnoma samozavestni, da vam bo uspelo. Potem pa kar v akcijo!

Postenje je lažje, kot se vam zdi. Vir: arieclaire.com

Postenje je lažje, kot se vam zdi. Vir: arieclaire.com

Lahko pričakujete krizo in stranske učinke?

Morda. Najpogosteje se pojavljajo občutek upočasnjenosti, pomanjkanja energije, tudi razdraženost. A vse to so znaki, da je post učinkovit, da se telo čisti in strupi izločajo. Pomembno je vztrajati do konca. Po postu se boste počutili odlično, izgube kakšnega kilograma pa se najbrž tudi ne boste branili, kajne?

Z zelenčkom za večerjo do izgube kakšnega kilograma. Vir: arieclaire.com

Z zelenčkom za večerjo do izgube kakšnega kilograma. Vir: arieclaire.com

Pripravila: Jana Puhar
Naslovna fotografija: Nedenspaskincare.com