Koromač in njegova uporaba

Koromač in njegova uporaba

Koromač je po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi se rebrastimi listi. Raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudi pozimi. Vsebuje kopico kalcija, magnezija in železa. Tvori značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo ljudje pogosto zavržejo.

Pri nakupu koromača bodimo izbirčni. Gomolji z rjavkastimi ali lisastimi dodatki niso nova sorta, ampak uveli in zmečkani primerki, ki jih raje pustimo trgovcu.

Manjše (florentinske), zdrave, bele in dišeče plodove najpreprosteje pripravimo in ponudimo kar presne ali na hitro blanširane. Tudi zaradi ohranjanja dragocene folne kisline, pomembne pri rasti in razmnoževanju celic.

Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo. Potem pa ga v družbi italijanskega parmezana ali domačega kozjega sira postrežemo dobrojedcem.

koroma2

Presen, blanširan ali kuhan koromač je odličen v solati. Bodisi klasični solati (sol, kis, olje) ali s kakšnim sodobnejšim dodatkom (olivno ali bučno olje, limonin sok, jogurt). Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Za spremembo pa z drobno narezanim surovim koromačem potresimo nam ljubo zeleno solato. Presenetljivo in osvežujoče.

Velja, da nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, (razkosanega na polovice ali četrtine) pa kuhamo približno 15 minut. Za spremembo ga namesto v blago soljeni vodi skuhamo v čisti (goveji ali perutninski) juhi, v sladki smetani (aha, kalorije) ali v belem vinu. Tega po kuhanju ne zavržemo.

Spomladi koromač, narezan v ponvi (na maslu in olivnem olju), zdušimo z drugo spomladansko zelenjavo: z grahom, korenčkom in beluševimi vršički. In s prvimi pomladanskimi zelišči. Odlično!

koroma3

Koromač je odlična priloga k pečenemu mesu, perutnini ali ribam. Ali pa odcejenega okisamo z limoninim sokom ter odišavimo s strtim česnom in nastrganim muškatnim oreščkom. Manj je več!

Angleški način
Kuhan koromač zabelimo s stopljenim maslom (posebej slastna je različica, pri kateri maslo počasi segrevamo do lešnikove barve) in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Stopljenemu maslu primešamo malo sesekljanega peteršilja, limoninega soka in mletega belega popra.

Poljski način
Kuhan koromač potresemo z drobtinami, rumeno prepraženimi na maslu.

Francoski način
Koromačev gratin pripravimo takole: kuhan koromač zložimo v ognjevaren pekač. Prelijemo ga z mešanico sladke in kisle smetane ter rumenjakov. Potresemo z nastrganim sirom, drobtinami in/ali kosi masla, potem pa v vročo pečico z njim, dokler ni po vrhu zapečen.

Grški način
Kkoromač skuhamo v mešanici 2 decilitrov vode, 2 decilitrov belega vina, decilitra olivnega olja, soka 1 limone ter lovorovega lista in poprovih zrn. Kuhanega ohladimo kar v tekočini.

Če uživamo v kosu mastnega mesa, zraven ponudimo koromač. Ta nase že v črevesju veže maščobe in jim odreže pot do trebuha, zadnjice ali bokov. Do lokacij, kjer se maščobe tako rade kopičijo in zadržujejo. Dober prijatelj, tale koromač, kajne?