Mama treh otrok odkrito spregovorila: tako zares izgleda zakon po 18 letih

Mama treh otrok odkrito spregovorila: tako zares izgleda zakon po 18 letih

Blogerka Annie Reneau, ki piše odmeven blog Motherhood and More, je z bralci pred svojo 18. obletnico zakona delila 18 stvari, ki se jih je naučila v 18 letih skupnega življenja z možem in otroci. Zanimivo je, da so njene besede pravo nasprotje največjih klišejev o ljubezni in skupnem življenju. Kaj se je naučila v 18 letih zakona?

1. Ne izpolnjujeva drug drugega

Stavek “Izpolnjuješ me” me je popolnoma osvojil, ko sem ga prvič slišala v filmu Jerry Maguire. Zdaj se mi zdi v najboljšem primeru trapast, v najslabšem pa disfunkcionalen. Idealno bi bilo, da sta oba partnerja vsak zase celovita in se ves čas trudita postati boljša. Moj mož in jaz si pri tem procesu pomagava tako, da se dopolnjujeva, vendar drug drugega ne izpolnjujeva.

18-let-zakona3

2. Pomaga se smejati napakicam in pomanjkljivostim

Nihče ni popoln in ko z nekom deliš življenje, ti lahko hitro začne iti na živce. Ko svoje male posebnosti zagledata kot smešne, postanejo prikupne, ne nadležne. Moj mož ima čudno navado, da na rezalni deski pušča majhne količine popolnoma dobre hrane. Lahko bi se pritoževala nad odpadki, vendar sem to navado poimenovala žrtvovanje bogovom hrane in oba se ji smejiva.

3. Ne iščite dlake v jajcu

Neprestano iskanje krivde in nadlegovanje zaradi majhnih stvari enostavno ni vredno.

4. Jeziki ljubezni so resnični

Ne mož ne jaz ne govoriva jezika obdarovanja, zato si ne podarjava niti rojstnodnevnih daril. Moj mož ve, da če mi želi pokazati ljubezen, je najbolje, da mi to pove (z besedami potrditve) ali pospravi kuhinjo (kot dejanje uslužnosti). Ko mu jaz želim pokazati, da ga ljubim, ga povabim na sprehod (da kakovostno preživiva čas) ali ga objamem (fizični dotik). Vedeti, katere ljubezenske jezike govoriva, je zelo pomembno.

18-let-zakona6

5. Fizična intimnost lahko reši veliko majhnih težav

Seks vsekakor ne more rešiti propadlega zakona, vendar lahko zatesni majhne razpoke. Vem, da je spolno življenje pri vsakem paru drugačno, vendar veliko majhnih zoprnij kar izgine, ko sta oba partnerja zadovoljna na tem področju. Otroci so lahko izziv pri vzdrževanju intimnosti, vendar je vredno najti način.

6. Otroci naredijo zakon veliko bolj zapleten

Starševstvo vpliva na zakon na veliko načinov. Vaš čas, energija, denar in osebnost se preoblikujejo, ko pridejo otroci. Super je, vendar ni lahko – in vsak, ki misli, da bo otrok rešil majav zakon, slepi samega sebe.

7. Dolg pogovor in dober spanec lahko popravita številne velike stvari

Ne verjamem v pregovor “nikoli ne pojdite spat skregani”. Ko sem utrujena, lahko postanem zelo tečna. A kar me živcira ob pol enajstih zvečer, bo naslednje jutro veliko manjša težava. Če se s partnerjem pogovoriva in se še vedno ne počutim povsem dobro, ko grem spat, vem, da bom zjutraj spet v redu.

18-let-zakona5

8. Če nekaj počnete drugače, to ne pomeni, da to počnete narobe

Poročena sva že 18 let in nikoli se nisva strinjala, kateri je najboljši način zlaganja perila. Sploh ne razumem, kaj moj mož počne, ko zlaga majice. In brisače. Takšno je življenje!

9. Podoben okus za glasbo in filme je premalo cenjen

Obožujem deljenje glasbe in pogovore o filmih, ki jih gledava skupaj. Poznam nekaj parov, ki super funkcionirajo, čeprav se njihovi okusi razlikujejo, jaz pa sem res vesela, da sva si pri tem podobna.

10. Deljenje istih vrednot je pomembnejše, kot se vam zdi

Še posebno pri vzgoji otrok je dobro, da imata partnerja podobno mnenje o osnovnih vrednotah. Videla sem številne zakonce, ki so se mučili za obstoj zakona zaradi neskladnih prepričanj. To sicer ni nepremostljiva ovira, je pa nenehen izziv.

18-let-zakona8

11. Majhna dejanja veliko pomenijo

Moj mož mi vsak dan skuha kavo in mi jo prinese v posteljo. To enostavno dejanje pomeni, da dan začnem z mislijo, da sem ljubljena. Masaža, najljubši sladoled ali opravljanje hišnega opravila, za katero je zadolžen drugi – vsa ta majhna dejanja naredijo zakon slajši.

12. Smeh je neprecenljiv

Po pravici povedano mislim, da skupni smeh zbližuje bolj kot seks. Obožujem skupno smejanje z možem. Ne morem vam opisati, kako me osrečuje, ko se hihita do solz. Najboljše!

13. Zabavno je načrtovati, kaj bosta počela, ko otroci odrastejo

Rada imam naše družinsko življenje in uživam na vsakem koraku, vendar se tudi veselim časa, ki ga bova preživljala skupaj, ko otroci odrastejo in odidejo od doma. Z možem rada načrtujeva, kam bova šla in kaj bova počela, ko bo gnezdo prazno. Mislim, da je to dober znak za prihodnost.

18-let-zakona4

14. Ljubezen se spreminja in to je normalno

Iskrica na začetku zveze ni ista kot plamen, ki zvezo vzdržuje. Vem, da veliko ljudi pomisli, da je nekaj narobe, ko se začetni ognjemet poleže. Vendar je počasno goreče oglje dolgotrajne ljubezni noro vroče.

15. Zakon je večni kompromis in občasna žrtev

To je bistvo vsega. Dva človeka ne moreta uspešno deliti življenja, če nista pripravljena na dajanje. Z možem sva že tako precej ležerna, vendar sva to razumela že od začetka. Lahko je zdrsniti v sebičnost, zato se trudiva ostati pozorna.

16. Za ljubezen in predanost se je treba odločiti vsak dan

Vsak dan imate novo priložnost, da negujete zakon ali pa ga zapostavite. Priznam, da je to marsikdaj težko, a ta izbira je bolj stanje duha kot dejanja. Poročila sva se na najin poročni dan; od takrat sva se vsak dan odločila, da ostaneva poročena.

18-let-zakona7

17. Čas beži, ko se zabavate

Teh 18 let je bilo polnih otrok, družine, prijateljev in spominov. Na nek način se zdi, kot da sva poročena od nekdaj, obenem pa ne morem verjeti, da je minilo že 18 let. Tako sem hvaležna, da ne glede na ovire na poti še vedno uživava v vožnji.

18. To, kar je dobro za naju, ni nujno dobro tudi za druge pare

Vsak par ima svojo dinamiko in okoliščine. Najin zakon deloma funkcionira, ker sva po značaju sproščena, deloma zaradi truda, deloma pa zaradi sreče. A ne poznava skrivnosti srečnega zakona. To je nekaj, kar mora vsak par najti sam.