Kdaj se ponoči zbujate in kaj to pove o vašem čustvenem zdravju?

Kdaj se ponoči zbujate in kaj to pove o vašem čustvenem zdravju?

Vas daje nespečnost in ne veste, zakaj se vam to dogaja? Marsikdo trpi za nespečnostjo, vendar pa ne vsi iz istih razlogov. Možnosti, zakaj se ponoči zbujate, je ogromno, od zdravstvenih težav do stresa in različnih čustvenih stanj.

Zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) so razvili sistem The Chinese Organ Body Clock, ki razlaga, zakaj se zbujate ob določenih urah in kaj to pove o vašem čustvenem zdravju. Berite dalje in odkrite, kaj pomenijo ure, med katerimi imate težave s spancem. Morda pa ste zgolj nočna ptica in ste radi pokonci tudi ob poznih urah.

Težave s spanjem med 23. in 1. uro

Če imate težave s spanjem med 23 in 1 uro zjutraj, ste prestrogi do sebe in drugih. (Vir: blogspot)

Če imate težave s spanjem med 23. in 1. uro zjutraj, ste prestrogi do sebe in drugih. (Vir: blogspot)

Po sistemu The Chinese Organ Body Clock so težave s spanjem v poznih večernih oziroma zgodnjih nočnih urah povezane s samozavestjo in samopodobo. Nespečnost med temi urami kaže, da ste do sebe prestrogi, obenem pa ste zelo kritični tudi do drugih. Obenem je to čas, ko na plan privrejo tudi razočaranja nad ljubljenimi osebami. Pomagate si lahko tako, da v času, ko ne morete spati, berete knjigo o osebni rasti ali pa meditirate in poskušate biti čim manj samokritični.

Težave s spanjem med 1. in 3. uro

S čim pa so povezane težave s spanjem v času, ko naj bi tako večerni kot jutranji tipi ljudi že trdno spali? Po dognanjih kitajske medicine je ta čas povezan z besom in krivdo. Če se zbujate med temi urami, najverjetneje predelujete jezo, ki se vam je nabrala ob nedavnih nesporazumih s partnerjem, prijatelji ali sodelavci. Jeza počasi uničuje vsakega človeka, zato poskusite na situacijo pogledati z druge perspektive ali pa razrešiti nastali spor, da se pomirite. Tako boste tudi bolje spali. Obenem si ne nalagajte bremena krivde, ki ga čutite zaradi nesporazumov, temveč se rajši soočite z osebo, s katero imate težaven odnos.

Zbujanje med tretjo in peto uro zjutraj kaže na globoko žalost. (Vir: onedio)

Zbujanje med tretjo in peto uro zjutraj kaže na globoko žalost. (Vir: onedio)

Težave s spanjem med 3. in 5. uro

Tudi to je čas, ko naj bi še trdno spali. Če se zbujate med temi urami, imate opravka z globoko žalostjo, žalovanjem, morda celo z depresijo. Izguba bližnje osebe, prekinitev odnosa, smrt ljubljenega prijatelja in podobni dogodki vplivajo na zbujanje med tretjo in peto uro zjutraj. Glede na to, da gre za zelo globoka čustva žalosti, poskušajte najti oporo v prijateljih, partnerju ali drugi osebi, ki vam je ljuba. Žalost se navadno ne umakne čez noč, a zelo pomembno je, da vseeno poskrbite za svoje čustveno zdravje in zacelite svoje rane.

Težave s spanjem med 5. in 7. uro

Za zgodnje jutranje ptice je to že skrajni čas za začetek novega dne. Za vse ostale, ki radi spite nekoliko dlje, pa je to čas, ko naj bi še trdno sanjali. Če niste jutranji tip človeka, a se vseeno zbujate med temi urami, imate opravka z občutkom, da ste v življenju obtičali. Marsikdo se danes čuti nesrečnega ali ne ve, kako in kam naprej v življenju. Če spadate mednje in vas obenem dajejo še težave s spanjem, je dobro, da začnete načrtovati svoje dneve. Naredite si načrt, kaj boste postorili, kako boste premagali težave in katere navade morate spremeniti, da boste bolj zadovoljni. Zjutraj razmišljajte o vseh stvareh, za katere ste lahko hvaležni, meditirajte ali telovadite.