4 presenetljivi razlogi, zakaj ste magnet za toksične ljudi

4 presenetljivi razlogi, zakaj ste magnet za toksične ljudi

Ste se kdaj vprašali, zakaj v svoje življenje privlačite negativce? Kot po nekakšnem pravilu se nam slabe stvari dogajajo, ko smo preveč zaupljivi ali posvetimo preveč pozornosti napačni osebi, ki izkoristi našo dobroto ali naivnost. S katerimi osebnostnimi lastnostmi na stežaj odpiramo vrata toksičnim ljudem?

Tudi, kadar smo pozitivno naravnani do življenja, se lahko hitro znajdemo v vrtincu negativnosti. Še bolj ironično pa je, da so pogost razlog za to naše (pozitivne!) osebnostne lastnosti. Šele ko spoznamo, zakaj privlačimo negativce, se jim lahko izognemo v širokem loku in v življenje privabimo pozitivne ljudi. Če menite, da privlačite negativno nastrojene ljudi, berite dalje: morda boste presenečeni, zakaj je temu tako.

#1 Ste odličen poslušalec

strupeni ljudje

Omejite pogovor z negativcem na le nekaj minut. Vir: talentsmart.com

Priznajmo si: težko je najti dobrega poslušalca in ko ga najdemo, se stežka upremo temu, da ne bi izkoristili priložnosti, da bi nas poslušal. Vendar pa gredo toksični ljudje pri tem veliko dlje: ko najdejo empatičnega poslušalca, ga ure in ure zasipavajo z negativnimi podrobnostmi iz svojega življenja.

Rešitev: preden se spustite v pogovor z negativcem, določite, koliko časa boste porabili zanj. Pogovor s strupenjačo naj ne traja dlje od nekaj minut! Če drugače ne morete oditi, iz rokava stresite izgovor, da se vam mudi. Potrudite se, da se bo vaša telesna govorica vselej ujemala z besedno – nikakor ne smete oddajati mešanih signalov.

#2 Odkrito delite svoje sanje z drugimi

Ko z drugimi delimo svoje življenjske sanje in cilje, se slej ko prej oglasi kdo, ki ima vedno na zalogi kakšno besedo, s katero v nas zaseje dvom in strah ter nas skuša odvrniti od načrtov. Ljudje, ki nam ne privoščijo uspeha, se v resnici bojijo, da bi nam uspelo.

Rešitev: nikoli ne delite svojih najglobljih sanj z osebami, ki so v preteklosti že pokazale svoje strupnike! Prav tako ne s tistimi, ki so izredno nedovzetni za vse nove ideje in polni predsodkov. Še posebej se pazite ljudi, ki imajo izdelano mnenje o vsaki stvari pod soncem, vendar mnenj niso pripravljeni spreminjati. Njihovo negativnost boste izničili, če se boste obkrožili z ljudmi, ki stremijo k enakim ciljem kot vi.

#3 Ste zelo umirjeni in sproščeni

nadziranje

Pravočasno prepoznajte, kadar vas nekdo skuša nadzirati. Vir: lovepanky.com

Sproščeni, umirjeni in neproblematični ljudje so dobrodošli v vsaki družbi. Pogosto ohranijo svojo umirjenost tudi v težkih situacijah in so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč s kakšno duhovito ali tolažečo besedo. Ti ljudje so zelo verjetno neagresivni, potrpežljivi in prijazni. Vse to s pridom izkoristijo toksični ljudje, ki jih začnejo nadzirati v trenutku njihove šibkosti.

Rešitev: začnite se zavedati, kdaj vas toksična oseba začenja nadzirati. Vaše fraze, kot sta: “Seveda, kadarkoli hočeš,” ali “To je najmanjši problem,” si negativci razlagajo dobesedno. Če bodo iz vaših ust prihajali sami da-ji, boste pri strupenem človeku pustili vtis, da je vaša pomoč neizčrpna in brez dna.

#4 V vsakem vidite le najbolje

Seveda je lepo, če v ljudeh vidimo dobro, vendar nas to ne sme preslepiti – pomembno je, da uvidimo, kaj nekdo počne v resnici. Tudi če razkrinkamo toksično osebo in ugotovimo, kaj se zares dogaja, lahko morda zmotno mislimo, da se lahko spremeni na bolje (čeprav nas še naprej izrablja in izkorišča).

Rešitev: zapomnite si: človeka ne moremo spremeniti! Vitalnega pomena pa je, da se naučimo iz svojega življenja odrezati ljudi, ki nam ga otežujejo in kot vampirji pijejo našo življenjsko energijo.

Preberite tudi:

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: The Unbounded Spirit