Modri kit: samomorilna igra, katere tarča so ranljivi najstniki

Modri kit: samomorilna igra, katere tarča so ranljivi najstniki

V zadnjih mesecih se po družbenih omrežjih širi igra, imenovana Modri kit, ki labilne in ranljive najstnike spodbuja k samomoru. Začne se s preprostimi nalogami, ki postajajo vse zahtevnejše in nevarnejše. Zaradi Modrega kita je v Rusiji umrlo najmanj 130 otrok, policija pa je medtem že aretirala njenega avtorja, 22-letnega študenta psihologije.

Nevarna igra, ki se kot virus širi med najstniki, poteka takole: vse se začne na ruskem družbenem omrežju vkontakte ali na Instagramu, kjer najstnik s klikom na posebno geslo vstopi na stran skupine otrok, ki že igrajo igro. Z žrtvijo nato stopi v kontakt vodja skupine. Z novim igralcem si najprej samo dopisuje in skuša o njem izvedeti čim več. Najstniku kmalu prične dodeljevati naloge, ki postavljajo na preizkušnjo njegov pogum.

Srhljive dnevne naloge

Ena začetnih nalog je risanje kita na roko. Vir: en.crimemoldova.com

Ena začetnih nalog je risanje kita na roko. Vir: en.crimemoldova.com

Igra traja 50 dni in vsak dan najstnik od vodje skupine dobi določeno nalogo, ki jo mora opraviti. Zadolžitve so sprva povsem nedolžne, na primer risanje kita na roko ali poslušanje določene pesmi. A sčasoma napredujejo do vse bolj bizarnih, kot je vstajanje ob 4.20 zjutraj ali gledanje vznemirjujočih posnetkov. Med nalogami je tudi samopoškodovanje – vrezovanje besed ali simbolov kita v kožo. Vsakič, ko najstnik opravi nalogo, mora administratorju poslati fotografski ali video dokaz. Zadnji, petdeseti dan, je predpisana najbolj srhljiva naloga – samomor s skokom z višine.

Grožnje ob neupoštevanju pravil

Če se otrok ne drži pravil igre, ne uboga vodje ali hoče prenehati z igranjem, mu grozi maščevanje s strani vodilnih pri igri. Administrator mu zatrdi, da imajo vse podatke o njem in da bodo prišli ponj. Upravljavci igre se opirajo na še eno taktiko: ko jim nadzor nad določenim igralcem polzi iz rok, stopi v stik z otrokom lažni rešitelj. Pod pretvezo, da mu želi pomagati, ga želi znova povleči v igro.

Stvaritelj igre že za zapahi

To je mladenič, ki si je izmislil smrtonosno igro. Vir: unilad.co.uk

To je mladenič, ki si je izmislil smrtonosno igro. Vir: unilad.co.uk

Za Modrim kitom, ki je v smrt pognal več kot sto najstnikov, stoji 22-letni študent psihologije Filip Budeikin. Igro je s svojimi pomočniki začel snovati že leta 2013. Trenutno se nahaja v zaporu, kjer čaka na sojenje, policistom pa je dejal, da ničesar ne obžaluje. Zatrdil je, da so žrtve biološki odpad in da je z njihovo smrtjo očistil družbo: “Nekega dne boste vsi razumeli in se mi zahvalili,” je pojasnil. Še bolj bizarno pa je, da so se vanj zaljubile najstnice, ki mu ljubezenska pisma pošiljajo kar v zapor. Strokovnjaki menijo, da gre za dekleta, ki jim je primanjkovalo ljubezni in naklonjenosti staršev, to pa Budeikin spretno izkorišča za svoje manipulacije.

Naučite otroka, kako reči ne

Naučite otroka, kako se postaviti zase. Vir: mamablog.teach-through-love.com

Naučite otroka, kako se postaviti zase. Vir: mamablog.teach-through-love.com

Splet postaja vse bolj nevaren in starši pogosto niti ne opazijo, da se z otrokom dogaja nekaj zaskrbljujočega. Prav zato je treba otroka naučiti, kako se postaviti zase in znati reči ne. Tukaj je nekaj napotkov, ki jih lahko prenesete na svojega otroka:

1. Bodi odločen. O vsem odločaš sam in ni ti treba narediti stvari, ki v tebi vzbujajo nelagodje ali strah.
2. Ne sodi drugih. Spoštuj odločitve drugih in oni bodo spoštovali tvoje.
3. Druži se s prijatelji, ki znajo reči ne. Za to, da prijateljem rečemo ne, sta potrebna pogum in samozavest. Pomaga, če smo obkroženi z ljudmi, ki se znajo postaviti zase.
4. Predlagaj, da bi počeli kaj drugega. Če se počutiš nelagodno ob nečem, kar počnejo tvoji prijatelji, jim predlagaj kakšno drugo dejavnost.

Pripravila: Tanja Žuvela

Uvodna fotografija: Srilanka Whales Watching