Bolečine v predelu trebuha in nosečnost

Bolečine v predelu trebuha in nosečnost

Med težave med nosečnostjo spadajo tudi bolečine v sprednjem delu trebušne votline.

Pri bolečinah v trebuhu, ki so lahko popolnoma nenevarne ali pa so znak prihajajočih težav, nikoli ne veste, pri čem ste. Zato se poučite, kateri simptomi bi lahko bili nevarni.

Najprej morate vedeti, da se z rastjo trebuha širi maternica, kar pogosto botruje bolečinam v spodnjem delu trebuha.

Prav tako se morate naučiti razlikovati med krči in bolečinami. Krči se bodo pojavljali med vso nosečnostjo. V večini primerov so znak, da se maternica pripravlja na porod, zato jih lahko sprejmete kot obliko vadbe za veliki trenutek.

Večina krčev v normalni nosečnosti ne predstavlja nevarnosti. Seveda pa obstaja vprašanje: kako prepoznati krče in bolečine ter kako prepoznati, katere bolečine so lahko nevarne?

Nevarne bolečine

kri2

Nevarne bolečine: močna, dolgotrajna bolečina v trebušnem delu ni normalen pojav. Če se poleg bolečine pojavi še vaginalni izcedek, krvavitve, vročina ali drget, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Ob simptomih, kot so vrtoglavica, nezmožnost kontrole uriniranja, slabost in bruhanje, prav tako takoj potrebujete zdravniško pomoč.

Izvenmaternična nosečnost je lahko razlog za bolečine. Odkrilo naj bi se jo že na prvem pregledu. Izvenmaternična nosečnost se vedno konča neugodno za plod, vendar je lahko tudi življenjsko nevarna za mater.

Simptomi so: huda bolečina v predelu trebuha, izcedek in krvavitev, visok srčni pulz, bledica, vrtoglavica in nezavest.

Spontani splav: prvi simptom je krvavitev v povezavi s hudo bolečino v področju trebuha, ki lahko traja ure in ure. Bolečina je podobna menstrualni, a veliko bolj intenzivna in pulzirajoča. Če opazite krvavitev, se takoj obrnite na zdravnika.

kri3

Prezgodnji porod pomeni, da porod nastopi pred 37. tednom nosečnosti. Katerikoli simptomi v drugem ali tretjem trimesečju niso dober znak in potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč. Ob bolečinah bodite pozorni na spuščanje plodovih ovojev – vode, ki je lahko sluzasta ali obarvana rdeče.

Pri kakršnemkoli izcedku se nemudoma uležite in pokličite rešilca. Bolečina pri tem pojavu se pojavlja v spodnjem delu trebuha podobno kot hude menstrualne bolečine. Čutite pritisk na medenico in ste zmedeni. Teh znakov ne zanemarite ter takoj pokličite zdravniško pomoč.

Odvajanje posteljice: govorimo o delnem ali popolnem odvajanju posteljice od maternice. V nekaterih primerih ga spremlja obilna krvavitev, v drugih komaj opazna krvavitev. Bolečine so lahko v trebuhu in križu.

Krči in bolečine pridejo in izginejo v pogostih intervalih. Bodite pozorni na aktivnost otroka – v primeru odvajanja posteljice se otrok umiri. Takoj poiščite zdravniško pomoč.

Preeklampsija: pojavlja se pri ženskah z visokim krvnim pritiskom. Drugi pokazatelj so proteini v urinu. Simptomi so: hudo zatekanje zglobov na rokah in nogah, občutljivost zgornjega dela trebuha, bruhanje in vrtoglavica. Načeloma se ta napaka odkrije pravočasno z odvzemom urina v ambulanti.

kri4

Nenevarne bolečine

Napihnjenosti in plini: med nosečnostjo ste pogosto zaprti in zaradi hormonov imate upočasnjeno prebavo. Poleg tega maternica pritiska na organe. Zaprtost je pogost pojav. Spremlja jo topa bolečina v trebušnem predelu.

Uživanje zadostne količine železa (8,09 € za 90 tablet, enaa.com) med nosečnostjo zmanjšuje utrujenost in glavobole

Folna kislina (22,49 € za 250 tablet, enaa.com) je primerna za ženske, ki želijo zagotoviti zdrav razvoj plodu med nosečnostjo

Bolečina širjenja maternice: je kratka, prebadajoča bolečina, ki jo lahko čutite v spodnjem delu trebuha globoko v preponah. Zelo pogosta je v drugem tromesečju. Prav tako se bolečina pojavlja ob spremenjeni legi, naglemu vstajanju, sedenju … Če bolečina po počivanju ne preneha, obvestite zdravnika.

kri5

Braxton-Hicksovi krči se pojavljajo v tretjem tromesečju nosečnosti. Začutili boste zatezanje – kontrakcijo, ki bo nato popustila. Dokler so krči neredni, se ne bojte – so le vadba za porod.

Pred 37. tednom so krči večinoma neredni, nepravilni ter bolj ali manj brez bolečine. Če se poleg krčev pojavlja še bolečina v spodnjem delu trebuha, o tem obvestite zdravnika.

Najboljši nasvet za nosečnice: ob bolečini se sprostite, dvignite noge na oporo, se udobno namestite ter nekaj časa mirujte. Tako bodo bolečine prenehale same od sebe. Izogibajte se hitremu premikanju in vzdigovanju. Predvsem pa si vzemite čas za počitek!

Preberite tudi: